Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:996 (2018-2019)
Innlevert: 15.02.2019
Sendt: 18.02.2019
Rette vedkommende: Helseministeren
Besvart: 26.02.2019 av helseminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvem skal betale når en domfelt blir overført til psykisk helsevern utenom institusjon og hvordan vil statsråden sørge for at utgiftene til vern for samfunnet refunderes slik at Namsos kommune ikke bærer utgifter som staten skal bære, som ansvarlig for både kriminalomsorgen og for dømte til psykisk helsevern?

Begrunnelse

Namsos kommune og Nord-Trøndelag HF har over flere år kranglet om det økonomiske ansvaret for ei drapsdømt kvinne som er pålagt tvungent psykisk helsevern. I over tre år har kommunen hatt døgnkontinuerlig helsetilsyn med kvinnen. Det er gjort forsøk på å avklare det økonomiske ansvaret for gjennomføring av tvungent psykisk helsevern utenfor institusjon uten at dette har først fram.
I november 2018 falt en enstemmig dom hvor Namdal tingrett fastslo at vilkårene for å fortsatt dømme kvinnen til tvunget psykisk helsevern er oppfylt. Namsos kommune får ikke dekket sine ekstra utgifter til døgnkontinuerlig oppfølging av pasienten i en tilrettelagt bolig. I følge Helse Nord-Trøndelag HF finnes det ikke noe rettslig grunnlag for kommunen om å kreve kostnader dekket med mindre slik kostnadsdekning er avtalt eller det finnes en refusjonsbestemmelse. Sist uke avsluttet Namsos kommune sitt tilbud til pasienten og hun ble innlagt på akuttposten på psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Namsos. Kommunen hevder de bare kan søke refusjon for utgifter for helsetjenestene og ikke samfunnsvernet som i dette tilfellet stiller krav om døgnkontinuerlig oppfølging av kvinnen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg viser til mitt svar på spørsmål 995 om samme sak. Da kommunen har tatt ut stevning mot helseforetaket for å få en rettslig avklaring, finner jeg det ikke riktig å gi ytterligere svar på spørsmålet på nåværende tidspunkt.