Skriftlig spørsmål fra Sverre Myrli (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:716 (2018-2019)
Innlevert: 11.01.2019
Sendt: 11.01.2019
Besvart: 18.01.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Sverre Myrli (A)

Spørsmål

Sverre Myrli (A): Hva vil statsråden gjøre for at statsansatte skal kunne bestille togreiser like enkelt som de i dag kan bestille flyreiser og leiebiler?

Begrunnelse

Universitetene og høgskolene har som mål å være klimanøytrale og oppfordrer alle om å reise miljøvennlig. Men tog kan ikke bestilles i reiseportalene til 166 000 statsansatte. G Travel tok i fjor over som en av statens leverandører for reiselivstjenester og fikk dermed hand om 45 prosent av reisene i staten. Kontrakten har en verdi på 1,3 milliarder kroner. I portalen kan statens ansatte bestille fly, hotell og leiebil, men altså ikke togbilletter. Reisebyrået peker på NSB. NSB peker på Entur AS. I en oppsplittet jernbanesektor peker direktørene på hverandre.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Med virkning fra 1. januar 2018 inngikk Difi/Statens innkjøpssenter (Difi) avtale på levering av reisebyråtjenester på vegne av 186 statlige virksomheter i sivil sektor. Disse virksomhetene har til sammen om lag 150 000 ansatte. Etter en konkurranse ble avtalen tildelt to leverandører som deler virksomhetene mellom seg. Leverandørene er Egencia Norway AS og G Travel Norge AS. Det kom inn totalt 5 tilbud i konkurransen. (Forsvaret og virksomheter som sonderer under Sykehusinnkjøp HF har egne avtaler.)
Avtalen på reisebyråtjenester omfatter selve formidlingstjenesten, og ikke avtaler på tog, hotell, leiebil, flyreiser etc. Ved forberedelse til konkurransen om å levere reisebyråtjenester ble det gjennomført dialog med markedet. Denne dialogen avdekket at det kun var én leverandør på det norske markedet som kunne levere en reisebyråportal med mulighet for å bestille reiser med NSB. Med bakgrunn i dette ble det besluttet at det ikke skulle være et absolutt krav med en slik mulighet, men i tilbudsevalueringen ble det gitt ekstra uttelling for slik mulighet. Dette ga ikke tilstrekkelig utslag til at denne leverandøren ble valgt.
De to leverandørene på reisebyråtjenester har i dag ikke integrert mulighet til å bestille reiser med NSB. Bakgrunnen for dette er tekniske utfordringer med integrasjonen. Det er imidlertid lagt til rette for bestilling av tog i begge portalene gjennom lenke til NSBs nettsider og manuelle rutiner.
Difi jobber for tiden med en helhetlig kategoristrategi for reiseområdet. Denne kategoristrategien vil munne ut i prioriterte tiltak. Tiltakene vil omhandle hvilke avtaleområder som egner seg for statlige fellesavtaler og forslag til andre grep staten kan gjøre, som en stor aktør i reisemarkedet. I arbeidet er det fokus på miljøvennlige reisealternativer, herunder tog og buss. Det har vært gjennomført dialogmøter med reisebyråleverandører, og det vil bli gjennomført møter med blant andre Entur, NSB, Flytoget og NHO Transport. Her vil Difi utøve press for å gjøre det like enkelt å bestille togbilletter som andre reisetjenester. Dialogmøtene med reisebyråleverandørene vil bli fulgt opp for å forberede aktørene på at fremtidige konkurranser på reisebyråtjenester vil kreve integrasjon mot andre reisealternativer enn fly og leiebil, slik status er i dag, eksempelvis tog, buss, drosje.