Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:596 (2018-2019)
Innlevert: 14.12.2018
Sendt: 14.12.2018
Besvart: 20.12.2018 av helseminister Bent Høie

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Mener statsråden det vil være klokt å flytte en ambulansestasjon fra bydel Søndre Nordstrand hvor det bor 39 000 mennesker til en lokasjon i Nordre Follo som er 20 km og ca. 20 minutter unna, og mener statsråden en slik samlokalisering vil sikre forsvarlig beredskap i henhold til responstid på 12 minutter?

Begrunnelse

Oslo universitetssykehus (OUS) dekker ambulansetjenesten i Oslo og Akershus. I alt bor det ca. 1,5 millioner mennesker i området som OUS har ansvaret for. Østlands Blad skrev i juni 2018 at det pågår en omorganiseringsprosess i ambulansetjenesten, og Oslo sykehusservice og Prehospitale tjenester jobber med en ny strategi for hvor ambulansestasjonene skal lokaliseres i fremtiden. Så vidt meg bekjent planlegger Oslo Universitetssykehus å samlokalisere ambulansestasjonene Nordre Follo, Søndre Follo og Prinsdal til Ski. I Oslo sør, hvor Prinsdal ambulansestasjon er lokalisert, bor det om lag 39 000 innbyggere. I sentrale strøk opplever ambulansetjenesten allerede i dag kapasitetsproblemer. I flere kommuner i landet kommer ikke ambulansen innen de veiledende tidsfristene, som er 12 minutter i tettbygde strøk og 25 minutter i grisgrendte områder. Tall fra Helsedirektoratet for 2017 viser at kun Lørenskog blant tettstedene nådde målet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra Helse Sør-Øst RHF. I innspillet framgår det at Oslo Universitetssykehus har forbedret måloppnåelsen for responstider for ambulansetjenesten betydelig siden 2016. Forbedringen er et resultat av flere tiltak og delprosjekter. Et av de mest effektive tiltakene er etablering av såkalte beredskapspunkter, der ambulanser blir strategisk plassert rundt i Oslo og Akershus (f.eks. på bensinstasjoner) for å redusere responstidene. Ett eksempel er beredskapspunktet i området Abildsø/Ryen som har ført til klart reduserte responstider i omkringliggende områder.
Helse Sør-Øst opplyser at Oslo Universitetssykehus planlegger å innføre ny struktur for ambulansetjenesten med tanke på størrelse, antall og lokalisering av ambulansestasjoner. Planen er å etablere flere beredskapspunkter langs veiene, slik at ambulansene har kortere kjøretid til befolkningen enn hva en ville hatt om en kun satset på ambulansestasjoner. En organisering med flere beredskapspunkter gir en mer desentralisert tjeneste, fordi ambulansene befinner seg nærmere der behov for hjelp oppstår.
De fleste utrykninger skjer fra ambulanser som er på veien og fra de nevnte beredskapspunktene, mens ambulansestasjonen primært er en garasje og service for ambulansene. Helse Sør-Øst opplyser at mer bruk av beredskapspunkter vil gi bedre ressursutnyttelse, kortere responstider og et bedre tilbud til befolkningen. Jeg oppfatter at det er dette representant Sem-Jacobsen i sitt spørsmål først og fremst er opptatt av. Som nevnt har beredskapspunktet i bydel Søndre Nordstrand ført til kortere responstider.