Skriftlig spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:551 (2018-2019)
Innlevert: 07.12.2018
Sendt: 10.12.2018
Besvart: 14.12.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Spørsmål

Per Olaf Lundteigen (Sp): Jeg viser til Forskrift om HMS-kort på bygge- og anleggsplasser. Dagens HMS-kort inneholder ikke kvalifikasjoner for personen kortet er utstedt til. I rapporten "Enkelt å være seriøs" anbefales det å opprette et sentralt offentlig register (registerbase) som registrerer de kvalifikasjonene som skal følge personen i HMS-kortet. I tillegg anbefales det at HMS-kortet må kobles mot offentlig registerinformasjon.
Er EØS-avtalen til hinder for å realisere et slikt HMS-kort fra en offentlig registerbase?

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Det er forskriftsfestet at alle som utfører arbeid i bygge- og anleggsbransjen skal ha HMS-kort. Plikten til å skaffe HMS-kort, bidrar til ryddighet i bransjene, ved at utstedelse av slike kort er betinget av at virksomhetene er registrert i visse offentlige registre. For å kunne få utstedt HMS-kort, må virksomhetene og arbeidstakerne således (i den grad de har plikt til det), være registrert i Enhetsregisteret, Folkeregisteret, Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret, Merverdiavgiftsregisteret, Bemanningsforetaksregisteret og hos Sentralskattekontoret for utenlandssaker.
Departementet viser videre til at HMS-kortordningen ble styrket ved etableringen av den forskriftsfestede sanntidskontrolløsningen i 2016. Løsningen gir de lokale HMS-aktørene (byggherre, verneombud m.fl.) adgang til å "sanntidskontrollere" gyldigheten av HMS-kort. Sanntidskontrolløsningen innebærer således at aktørene får opplyst om hvorvidt HMS-kortet er aktivt, om virksomheten fortsatt oppfyller registreringskravene. EØS-avtalen har ikke vært til hinder for å etablere en slik løsning.
Når det gjelder en eventuell etablering av et kvalifikasjonsregister, vil dette sortere under Kunnskapsdepartementet. Kunnskapsdepartementet har opplyst at det gjenstår mange kompliserte juridiske og økonomiske forhold som eventuelt må avklares før et eventuelt kvalifikasjonsregister kan etableres. Dette må i tilfelle utredes videre.
Jeg vil også vise til at regjeringen har satt ned et ekspertutvalg som skal vurdere om dagens system med "Sentral godkjenning for ansvarsrett", erklæring om ansvarsrett i byggesak, uavhengig kontroll og det foreslåtte Seriøsitetsregisteret bidrar til å oppfylle målsetningen om forsvarlig byggkvalitet, tydelig plassering av ansvar, kvalifiserte aktører og seriøse aktører. Utvalget skal også se på om det er behov for nye tiltak.