Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:114 (2018-2019)
Innlevert: 11.10.2018
Sendt: 12.10.2018
Besvart: 19.10.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): I saker om fastsettelse av vergemål og fratakelse av samtykkekompetanse er det viktig at det blir gjort et grundig arbeid fra fylkesmannen. Samtaler og møte med den det gjelder må være endel av en slik saksbehandling.
Hvilke krav til samtaler med den det gjelder og ressurser har justisdepartementet stilt til disposisjon slik at det er mulig for fylkesmannsembetene å foreta grundige vurderinger, personlige møter med og å ivareta rettsikkerheten den saken gjelder?

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: I motsetning til et vergemål som omhandler fratakelse av rettslig handleevne og som må fastsettes av domstolen, skal et vergemål opprettet av fylkesmannen være frivillig. Fylkesmannen kan derfor ikke opprette et vergemål dersom personen selv ikke ønsker det, jf. vergemålsloven § 20 annet ledd. Det er tidligere i år gitt i rundskriv fra Statens sivilrettsforvaltning (27.2.2018) og en tolkningsuttalelse fra Lovavdelingen (21.3.2018) for å sikre lik forståelse av kravet til frivillighet. Departementet vurderer også å endre lovteksten for ytterligere å tydeliggjøre dette.
Jeg er enig med stortingsrepresentanten i at det er viktig med et grundig arbeid ved opprettelse av vergemål. Etter vergemålsloven § 59 skal det gjennomføres en samtale med den som er begjært satt under vergemål før vedtak treffes, med mindre det må antas at vedkommende ikke forstår hva saken gjelder. I mange tilfeller er likevel samtale sentralt for å kartlegge hva som er vedkommendes reelle vilje, også der personen ikke er i stand til å forstå hva et samtykke til vergemål innebærer. Det framgår av forarbeidene til vergemålsloven at samtalen kan gjennomføres i et møte eller per telefon. Det er således ikke krav til at det skal gjennomføres personlige møter, og de fleste samtaler gjennomføres per telefon. Fylkesmannen må påse at gjennomføringsmåten er hensiktsmessig.
Vergemålsordningen ble fra 2018 styrket med 43 mill. kroner for å sette vergemålsmyndighetene i stand til å nå målene med vergemålsreformen. Jeg forventer at styrkingen vil bidra til at flere samtaler gjennomføres før opprettelse av vergemål. Gjennomføring av samtale har det siste året vært et sentralt tema i styringsdialogen med fylkesmannsembetene. Det er også lagt til rette for at det i saksbehandlingssystemet dokumenteres om samtaler er gjennomført og at det gis en begrunnelse for hvorfor samtaler eventuelt ikke gjennomføres.
Registreringen har vist at samtaler gjennomføres i mindre grad enn Statens sivilrettsforvaltning har antatt. En stor andel ønsker ikke en slik samtale, mange får man ikke tak i, mens det for andre vurderes som ikke mulig eller hensiktsmessig å gjennomføre en samtale basert på tilsendt dokumentasjon. Det er særlig for den sistnevnte gruppen det må søkes å øke andelen gjennomførte samtaler. Det er allerede iverksatt flere tiltak og jeg viser i den forbindelse til at det blant annet er etablert et prosjekt for å utvikle en samtalemetodikk som skal brukes for å gi pålitelig informasjon om personens vilje. Legeerklæringsskjema skal gjennomgås og forbedres som et ledd i prosjektets arbeid. Videre gjennomfører Statens sivilrettsforvaltning i år risikobasert tilsyn knyttet til opprettelse av vergemål uten fratakelse av rettslig handleevne.