Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:2315 (2017-2018)
Innlevert: 19.09.2018
Sendt: 20.09.2018
Besvart: 27.09.2018 av helseminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Kan statsråden garantere at en eventuell ny struktur på ambulansetjenesten i Helse Nord-Trøndelag ikke vil bidra til å senke responstidene ytterligere, men bedre dem?

Begrunnelse

I en sak i Trønderavisa 18.09 kommer det tydelig frem at ambulansene ikke rekker målet for responstid i akutte oppdrag i de fleste trønderske kommuner. På grunn av stadige krav til innsparinger i helseforetakssektoren har Helse Nord-Trøndelag utredet tre alternativer til ny plassering av ambulansestasjoner og det er skapt usikkerhet om responstiden med dette vil bli lengre, når målet burde være at den i det minste ble redusert til å ligge innenfor faglige minstekrav.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er i dag er veiledende mål til responstider for ambulansetjenesten. De veiledende målene framgår av St. meld. nr. 43 (1999-2000) og er som følger:

- Akuttoppdrag: 12 minutter for 90 pst. av befolkningen i byer og tettsteder og 25 minutter for 90 pst. av befolkningen i grisgrendte strøk.

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra Helse Midt-Norge om ambulansetjenesten i Helse Nord-Trøndelag. De opplyser at det er gjennomført en beredskapsanalyse for ambulansetjenesten i regi av Helse Midt-Norge som beskriver ambulanseaktiviteten frem til 2030 og hvor det er pekt på hva som kan være en hensiktsmessig plassering for å kunne betjene en betydelig oppdragsvekst frem mot 2030. Beredskapsanalysen angir blant annet hvor det er fornuftig å plassere ambulansestasjonene for å oppnå best mulig responstider til størst mulig andel av befolkningen.
Helse Midt-Norge opplyser at analysen viser tre mulige senarioer ut ifra antall stasjoner totalt i regionen og at det ikke er slik at Helse Nord-Trøndelag har utredet tre mulige plasseringer av stasjoner i sitt område. Beredskapsanalysen er ikke et beslutningsverktøy, men et verktøy for analyse for helseforetakene som har ansvaret for å tilrettelegge for en ambulansestruktur som gir best mulig beredskap og god utnyttelse av tilgjengelige ressurser.
Representant Kjerkol spør om jeg kan garantere for en ambulansestruktur som reduserer responstidene. Det er de regionale helseforetakene som har ansvaret for å sikre ambulansetjenester, og som må vurdere hva som er mest hensiktsmessig organisering av tjenesten. Det framkommer av Helse Midt-Norges innspill at Helse Nord-Trøndelag generelt er opptatt av å gjøre forbedringer som blant annet kan bidra til bedring av responstidene.