Skriftlig spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2312 (2017-2018)
Innlevert: 19.09.2018
Sendt: 20.09.2018
Besvart: 26.09.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Spørsmål

Per Olaf Lundteigen (Sp): Det er et faktum at politiets nødnummer blir dårligere besvart og at påtalesaker hoper seg opp etter politireformen. Dette skaper frustrasjon og utrygghet. Resultatet er imidlertid ikke overraskende for praktiske mennesker, fordi ved reformen skulle en "totalrenovere huset samtidig som en skulle bo der". Etaten blir sentralisert og de ansatte får nye oppgaver.
Kan statsråden legge fram de risikovurderinger som ble foretatt før politireformen blei sendt til Stortinget?

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Nærpolitireformen er resultatet av et grundig utredningsarbeid. 22. juli-kommisjonen avdekket som kjent flere svakheter og mangler ved politiet. Den forrige regjeringen tok i 2012, gjennom daværende justisminister Grete Faremo, initiativ til en politistudie og satte ned et offentlig utvalg. Utvalget la i 2013 frem NOU 2013:9 Ett politi- rustet til å møte fremtidens utfordringer (politianalysen). Politianalysen viste blant annet at det var store variasjoner i den polititjenesten som ble tilbudt befolkningen. Politianalysen konkluderte med at politiet verken var godt nok organisert eller rustet for å håndtere kriminaliteten, og ga anbefalinger til hvordan politiet kan møte en utvikling med mer komplisert, alvorlig og grenseoverskridende kriminalitet og samtidig levere god polititjeneste der folk bor.
Regjeringen fulgte opp og la i 2014 frem Prop. 61 LS (2014-2015) Endringer i politiloven mv. (trygghet i hverdagen – nærpolitireformen). Det var bred enighet i Stortinget, både om behovet for en reform og innretningen på den. Jeg mener derfor det er et godt dokumentert behov for reformen som også et bredt flertall i Stortinget sluttet seg til.
Strukturdelen av reformen er gjennomført. Nå gjennomføres flere tiltak for å heve kvaliteten på politiets arbeid. Det pågår store omstillinger i arbeidsmetoder og arbeidsprosesser ute i politidistriktene, blant annet innenfor straffesaksområdet og politiets etterforskning. Jeg vil særlig trekke frem etableringen av felles straffesaksinntak og etterforskningsløftet. De endringene vi er i gang med må få tid til å virke. Samtidig følger departementet i styringen av Politidirektoratet opp blant annet utviklingen i restanser.