Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1990 (2017-2018)
Innlevert: 01.08.2018
Sendt: 02.08.2018
Besvart: 09.08.2018 av helseminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Har statsråden oversikt over hvorvidt det er mer risikofylt å føde om sommeren, og vil statsråden eventuelt gjennomføre tiltak som bedrer forholdene i fødselsomsorgen sommerstid, eller mener han at det allerede i dag er like trygt og oppfølgingen like god, dersom man føder i fellesferien?

Begrunnelse

Sommeren er ferietid for mange, også helsepersonell. Tv2 har i flere nettsaker tatt opp spørsmålet om fødsler i fellesferien.
I den ene saken uttaler politisk leder i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen at «Jordmødrene gruer seg til å jobbe om sommeren, for mange føler at de ikke strekker til.»
Jørgensen påpeker videre at: «De gjør så godt de kan i en utrolig vanskelig situasjon hvor pengene rår, og ressursene er veldig små.»
Lederen av Jordmorforeningen peker altså på at den økonomiske situasjonen vanskeliggjør jobben de skal gjøre for de som føder om sommeren. I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett for 2018 ble det lagt inn en samlet økning til sykehusene på 1,4 mrd., utover regjeringens forslag.
Det er derfor interessant å få avklart om trange økonomiske rammer til sykehusene bidrar til at de som føder i fellesferien får et dårligere tilbud.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Fødselsomsorgen i Norge holder høy kvalitet – også i internasjonal sammenheng. Vi har nasjonale kvalitetskrav som skal sikre et forutsigbart fødetilbud – også om sommeren. Helseforetakene har ansvar for at fødetilbudet er forsvarlig og at det tilfredsstiller de nasjonale kvalitetskravene. Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra de regionale helseforetakene om hvordan de har sikret et godt fødetilbud i sommer.
Helse Vest RHF opplyser at sommerferieavviklingen synes å ha gått som planlagt. Alle helseforetakene har jobbet systematisk med å planlegge fødetilbudet i sommer. Det er laget bemanningsplaner som sikrer god kvalitet og pasientsikkerhet. Strukturert ferieavvikling, faste ansatte som jobber ekstra om sommeren og innleie av vikarer har bidratt til forsvarlig bemanning i sommer, ifølge opplysningene fra Helse Vest. To av helseforetakene, Helse Stavanger og Helse Bergen, opplyser også at antall fødsler sommeren 2018 er noe lavere enn tidligere år.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at helseforetakene gir befolkningen et forsvarlig og trygt fødetilbud i sommermånedene. Helse Sør-Øst opplyser videre at et høyere antall fødsler i sommermånedene sammen med ferieavvikling byr på ekstra utfordringer, men at helseforetakene er godt forberedt på dette og håndterer det gjennom koordinert ferieavvikling, nøye planlagte turnuser med ekstra innsats fra egne ansatte og innleie av vikarer. Helseforetakene gjør avtaler med de ansattes organisasjoner om merarbeid om sommeren og det gis tilbud om fulle stillinger til de som arbeider i reduserte stillinger i sommermånedene. Helseforetakene leier inn vikarer fra vikarbyrå eller vikarer som er kjent på avdelingene fra tidligere, og de planlegger med at det er flere fra fast stab på vaktene. Fødeavdelingene ved sykehusene har også rutiner for å samarbeide året gjennom – både mellom helseforetak og innad i det enkelte helseforetak, og de kan trekke veksler på hverandre ved behov.
Også i Helse Midt-Norge synes sommerferieavvikling å ha gått som planlagt. Det framgår av Helse Midt-Norge RHFs tilbakemelding at alle helseforetakene har forsvarlig bemanning. Noen steder har det vært behov for innleie av ferievikarer, men det blir i størst mulig grad brukt vikarer som er kjente fra før og vaktteamene blir satt sammen med en blanding av fast ansatte og vikarer. Ett av foretakene, St. Olavs hospital, opplyser at fødetallet er noe lavere enn tidligere. På St. Olavs hospital har fødeavdelingens to seksjoner i deler av juli vært sammenslått for å samle kompetansen på jordmorsiden. Det har redusert behovet for innleie av jordmødre og var nødvendig for å sikre et trygt og godt fødetilbud.
Helse Nord RHF opplyser i sin tilbakemelding at det har vært alternerende stengning av fødeavdelingene for å oppfylle nasjonale kvalitetskrav. Helse Nord opplyser videre at ordningen med alternerende/vekslende sommerstengning er godt innarbeidet og at de har et godt fødetilbud om sommeren. Følgende fødeavdelinger har vært stengt i sommer:

•UNN Harstad: Stengt fra 25. juni til 23. juli
•UNN Narvik: Stengt fra 23. juli til 20. august.
•Helgelandssykehuset Sandnessjøen: Stengt 25. juni til 23. juli
•Helgelandssykehuset, Føde- og barselstue i Brønnøysund: Stengt 23. juli til 20. august
•Helgelandssykehuset, Mo i Rana: Stengt 23. juli til 20. august
•Nordlandssykehuset Lofoten: Sommerdrift i perioden 9. juli til 6. august, og i den perioden er det ikke fødsler ved avdelingen.

Beslutningen om sommerstenging er som nevnt gjort med bakgrunn i nasjonale kvalitetskrav som stiller større krav til beredskap og en høyere bemanning, også i sommerferien. Det framgår av opplysningene fra Helse Nord at det er utarbeidet detaljert informasjon til gravide og til primærhelsetjenesten om endringene i sommermånedene. Det er også etablert følgetjeneste for å ivareta kvinner som må reise ut av sitt lokalsykehusområde for å føde.
Ut fra den tilbakemeldingen jeg har fått fra de regionale helseforetakene, oppfatter jeg at helseforetakene har jobbet systematisk med å planlegge fødetilbudet for sommeren 2018 slik at det er trygt å føde. Det viktigste tiltaket er å lage gode bemanningsplaner, noe helseforetakene har laget for sommeren 2018.