Skriftlig spørsmål fra Terje Aasland (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1640 (2017-2018)
Innlevert: 23.05.2018
Sendt: 23.05.2018
Besvart: 29.05.2018 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Terje Aasland (A)

Spørsmål

Terje Aasland (A): Har statsråden i dag en løsning eller alternativ plan på fjerning av det radioaktive avfallet knyttet til Søve gruver på Ulefoss, og vil statsråden sørge for at de berørte partene, Telemark fylkeskommune og Nome kommune, holdes løpende orientert om framdriften i denne saken?

Begrunnelse

Det vises til at Nærings- og fiskeridepartementet ble pålagt av Statens strålevern i 2014 å finansiere og gjennomføre opprydningen av det radioaktive avfallet i tilknytning til Søve gruver i Telemark. Arbeidet med å få fjernet og håndtert avfallet fra Søve gruver har tatt vesentlig lengre tid enn planlagt. I 2014 ble det holdt en anbudskonkurranse og den gang ble det foreslått å benytte NOAHs deponi på Langøya, løsningen ble ikke gjennomført. Et nytt oppdrag ble kunngjort i juli 2016, Norsk Gjenvinning skulle da ha oppdraget. Det ble da foreslått å håndtere avfallet i et deponi i Hedmark. Deponiet har siden ventet på de nødvendige godkjennelsene fra Statens strålevern og fylkesmannen i Hedmark. Etter det har Telemark Fylkeskommune og Nome kommune hatt to møter med tidligere næringsminister Monica Mæland - dessverre uten resultat da avfallet fortsatt ligger på Ulefoss. Til NRK Telemark 26. mars d.å. opplyser statsråden følgende:

«Med tanke på fjerning av det radioaktive avfallet ved Søve gruver, er det nå tatt kontakt med Wergeland Hansvik i Gulen i Sogn og Fjordane for å undersøke om det er mulig å deponere det radioaktive avfallet der.»

12. april d.å. melder lokal media i Telemark at Konsernsjef for det nasjonale deponiet Wergeland Hansvik, Irene Kjelby Wergeland, bekrefter at det har vært kontakt med departementet.
Hun opplyser følgende:

«Det stemmer at vi har hatt dialog med departementet, men vi har ikke gitt noe tilbud til staten om lagring av det radioaktive avfallet fra Ulefoss i Nome. Dette skyldes i hovedsak at vi ikke har hjemmel for å lagre denne type forurensede masser, selv om vi er et nasjonalt deponi.»

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Staten har påtatt seg å bekoste og gjennomføre opprydning ved Søve. Nærings- og fiskeridepartementet har fått pålegg fra Statens strålevern om å gjennomføre nødvendige oppryddingstiltak på stedet.
Offentlige anbud for opprydningen har vært utlyst to ganger, i 2014 og 2016, men det har så langt ikke latt seg gjøre å få på plass et deponi for massene. Erfaringene har vist hvor sensitivt deponering av radioaktivt materiale er.
NFD arbeider med mulige fremgangsmåter for å gjennomføre oppryddingen så raskt som mulig. I den sammenheng ser vi både på muligheten for deponering av massene i et etablert deponi og etablering av en lokal løsning.
Wergeland-Halsvik eier og driver det eneste etablerte deponiet som i dag er aktuelt for mottak av Søve-avfallet. Departementet har lenge hatt dialog med selskapet. I et brev 4.7.2017 inviterte vi selskapet til å gi et tilbud på mottak av massene. Wergeland-Halsvik har så langt ikke gitt et tilbud. Vi har nylig vært i kontakt med Wergeland-Halsvik, som oppgir at de fortsatt har enkelte faglige vurderinger de ønsker å foreta før de beslutter om de vil gi et tilbud på mottak av massene.
Selskapet har nødvendige tillatelser til åta imot Søve-massene, men kun inntil 1500 tonn per år. Søve-massene er anslagsvis 4500 tonn. Dersom deponiet skal ta imot Søve-massene, må det derfor søkes om prosjektbasert mottak av et økt volum. Selskapets vurdering er at det ikke vil være noe vesentlig til hinder for å få en slik tillatelse, ettersom øvrige nødvendige tillatelser fra Miljødirektoratet og Statens strålevern nå er på plass.
Det kan alternativt være aktuelt å etablere en lokal løsning i Telemark. Departementet arbeider derfor parallelt med å klargjøre mulighetene for å få på plass en lokal løsning.
En god dialog med berørte parter er viktig, ikke minst i saker som denne. Jeg anser at det har vært en jevn og god dialog med Nome kommune, Telemark fylkeskommune og Statens strålevern i saken. Departementet har orientert løpende om utviklingen i saken, inkludert møter på politisk nivå når kommunen og fylkeskommunen har hatt ønsker om det. Det vil jeg fortsette med.