Skriftlig spørsmål fra Kjell-Børge Freiberg (FrP) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1587 (2017-2018)
Innlevert: 15.05.2018
Sendt: 15.05.2018
Besvart: 22.05.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Spørsmål

Kjell-Børge Freiberg (FrP): I et tilfelle der namsmannen har foretatt en utleggsforretning, for eksempel på en eiendom, for å sikre statens verdier er det en prosess som skal følges.
Mitt spørsmål er om den namsmannen har utført utleggsforretningen på vegne av, kan nekte skyldner å selge eiendommen såfremt namsmannen får dekket inn det tilgodehavende han har krav på?

Begrunnelse

I Norge har vi regelverk som skal ivareta mange ulike situasjoner. I noen tilfeller oppstår det situasjoner hvor en institusjon, må sørge for å få gjennomført en utleggsforretning for å sikre de verdier man mener er berørt. Namsmannen gjennomfører utleggsforretningen i henhold til gjeldende regelverk. Noen ganger oppstår det tvister om grunnlag for, og gjennomføringen av dette tiltaket. På samme måte kan det være uenighet om hvordan en slik situasjon skal løses. Jeg ser derfor fram til statsrådens svar på mitt spørsmål.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Når det er tatt utleggspant, skal namsmannen gjøre saksøkte kjent med utlegget og med at det er forbudt å forføye over det utlagte formuesgodet i strid med saksøkerens panterett, og med at saksøkeren har rett til å begjære tvangsdekning to uker etter at utleggsforretningen er holdt, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7-19 første ledd. Hva som vil stride mot panthaverens rett, beror på pantelovens regler om eierens rådighet over det pantbeheftede, se Ot.prp. nr. 65 (1990-1991) side 154. For fast eiendom følger det av panteloven § 1-11 første ledd første punktum at panterett ikke er til hinder for at panteobjektet blir avhendet, såfremt annet ikke følger av avtale. Namsmannen skal for øvrig sørge for rettsvern for utleggspantet etter reglene i tvangsfullbyrdelsesloven § 7-20.
Ved tvist om utleggspant kan klage til tingretten etter tvangsfullbyrdelsesloven § 5-16 settes fram så lenge tvangsdekning ikke er begjært, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7-26. Partene kan likevel ikke klage over valg av utleggsgjenstand senere enn en måned etter at de ble underrettet om utlegget.