Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1583 (2017-2018)
Innlevert: 14.05.2018
Sendt: 15.05.2018
Rette vedkommende: Helseministeren
Besvart: 28.05.2018 av helseminister Bent Høie

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hvor mye koster det å gjennomføre følgende tiltak foreslått i Dok. 8:140 S (2017-2018): 1. Etablere overgrepsmottak over hele landet som har kompetanse til å ta imot barn. 2. Etablere behandlingstilbud til unge overgripere under 18 år, med sikte på å forebygge nye overgrep?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 15. mai 2018 til justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara. Spørsmålet er oversendt meg for besvarelse.
Brevet er vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø:

"Hvor mye koster det å gjennomføre følgende tiltak foreslått i Dok. 8:140 S (2017-2018)?

1. Etablere overgrepsmottak over hele landet som har kompetanse til å ta imot barn.
2. Etablere behandlingstilbud til unge overgripere under 18 år, med sikte på å forebygge nye overgrep."

Svar på spørsmål 1:

Barn som er utsatt for vold og overgrep behandles i de ordinære barneavdelingene i sykehusene. Denne virksomheten skjer innenfor de regionale helseforetakenes ordinære økonomiske rammer, og jeg har ikke anslag på kostnadene knyttet til denne behandlingen. De regionale helseforetakene har i oppdragsdokumentene for 2015 og 2016 fått i oppdrag å styrke den sosialpediatriske kompetansen og sørge for at alle barn som avhøres i Statens barnehus får tilbud om en medisinsk undersøkelse. De regionale helseforetakene fikk videre i 2017 i oppdrag å lage en plan for å øke kapasitet og kompetanse innen sosialpediatri. I årlig melding for 2017 framgår det at alle regionale helseforetak har utarbeidet slike planer og at arbeidet med å styrke kapasitet og kompetanse innen sosialpediatri følges opp i helseforetakene.

Svar på spørsmål 2:

Prop. 12 S (2016-2018) Opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017-2021) ble vedtatt av Stortinget 25. april 2017. Stortinget vedtok en rekke anmodningsvedtak, blant annet anmodningsvedtak nr. 627 av 25. april 2017, jf. Innst. 247 S (2016-2017):
"Stortinget ber regjeringen utarbeide en rapport på lik linje som da opptrappingsplanen for psykisk helse ble utarbeidet, og som skal være grunnlag for vurdering av de økonomiske behovene knyttet til bekjempelse av vold og overgrep i planperioden."
Helse- og omsorgsdepartementet har som et ledd i dette arbeidet bedt Helsedirektoratet om å foreta beregninger av tiltak under Helse- og omsorgsdepartementets ansvarsområder, herunder beregning av kostnader knyttet til følgende tiltak i opptrappingsplanen:
Bedre behandlingstilbudet til unge overgripere og videreføre arbeidet med å spre gode behandlingsmetoder.
Helsedirektoratet har beregnet et videre behov for styrking av dette tilbudet, og anbefaler at det etableres regionale ressursenheter/ kompetansemiljøer i alle fire helseregionene. Kostnadene til dette er samlet anslått til 20 mill. kroner. Dette er imidlertid usikre anslag.
I oppdragsdokumentet for 2017 fikk de regionale helseforetakene i oppdrag å opprette et nasjonalt klinisk nettverk for å bygge opp kunnskapsbasert utrednings- og behandlingskompetanse i spesialisthelsetjenesten for barn og unge som har utøvet problematisk eller skadelig seksuell atferd. Nettverket er nå etablert og ledes av Betanien sykehus på vegne av Helse Vest RHF. De fire regionale helseforetakene deltar i nettverket. I tillegg har Helse Vest RHF fått i oppdrag å lede arbeidet med å styrke kompetansen og etablere behandlingstilbud i alle helseregioner for barn og unge med problematisk eller skadelig seksuell atferd i samarbeid med de øvrige regionale helseforetakene. Det ble bevilget 5 mill. kroner til dette arbeidet i 2017 og midlene er videreført i 2018.
Som det framgår av mitt svar er det allerede igangsatt flere tiltak for å bedre behandlingstilbudet til barn og unge med problematisk eller skadelig seksuell atferd. Det er viktig å starte behandlingen tidlig, slik at nye overgrep kan forebygges.