Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1387 (2017-2018)
Innlevert: 19.04.2018
Sendt: 20.04.2018
Besvart: 02.05.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): NRK Brennpunkt viste 19.4.18 en dokumentar om psykisk syke på Ila fengsel. Dokumentaren viste at mange innsatte var holdt i langvarig isolasjon. I sin rapport av 5. april sier FNs Menneskerettighetskomite at Norge ikke må isolere fanger med sinnslidelser.
Mener justisministeren at forholdene på Ila ikke bryter forbudet mot tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling?

Begrunnelse

Forbudet mot tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff er slått fast i en rekke internasjonale konvensjoner som er bindende for Norge. Sivilombudsmannen viser til, i besøksrapport fra august 2017, «at det er personer ved avdeling G med store psykiske lidelser som har blitt forverret under fengselsoppholdet. … Fengselsledelsen har forøvrig selv satt spørsmålstegn ved om det regimet som i dag kan tilbys ved avdeling G, kan klassifiseres som umenneskelig eller nedverdigende behandling. Sivilombudsmannen ser svært alvorlig på situasjonen med langvarige utelukkelser av personer med psykiske lidelser». Denne kritikken følges opp av FNs menneskerettighetskomite 5.4.2018. En avklaring på hvorvidt forholdene er i tråd med norsk lov og norske internasjonale forpliktelser er viktig i det videre arbeidet med saken.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Isolasjon kan være skadelig, og det følger av Jeløya-plattformen at regjeringen vil redusere bruken av isolasjon. Jeg tar kritikken fra FNs menneskerettighetskomité og Sivilombudsmannens forebyggingsenhet på alvor. Det er en viktig oppgave for kriminalomsorgen å motvirke bruk av isolasjon og å motvirke isolasjonsskader som følge av at innsatte likevel i perioder isoleres.
Mange innsatte har psykiske lidelser og sammensatte utfordringer. Noen få innsatte, slik som innsatte på avdeling G ved Ila fengsel, har helt spesielle behov på grunn av sin psykiske helse. Jeg understreker at det først og fremst er behovet for å beskytte andre innsatte og de ansatte som krever at de holdes adskilt fra andre. Det er krevende å finne gode løsninger som både ivaretar både de aktuelle innsatte, medinnsatte og ansatte.
I 2014 la denne regjeringen grunnlaget for å opprette et ressursteam for de aller sykeste ved Ila fengsel, avd. G. Ressursteamet har bidratt til å aktivisere de innsatte og gir dem et bedre tilbud enn de ellers ville hatt. Regjeringen har også styrket helsetilbudet til innsatte, blant annet gjennom tilskudd til fengselshelsetjenesten med 10 millioner kroner i 2017 og 5 millioner kroner i 2018. Jeg er kjent med at Helse- og omsorgsdepartementet for 2018 har bedt de regionale helseforetakene om å styrke det psykiske helsetilbudet til innsatte.
Når ressursteamet nå har fungert i noen år, er det naturlig å oppsummere erfaringene med teamet. Basert på erfaringene så langt, vil jeg vurdere andre tiltak i samarbeid med helseministeren. Jeg kommer tilbake til Stortinget om på dette på egnet måte.