Skriftlig spørsmål fra Siv Henriette Jacobsen (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1369 (2017-2018)
Innlevert: 17.04.2018
Sendt: 18.04.2018
Besvart: 25.04.2018 av helseminister Bent Høie

Siv Henriette Jacobsen (A)

Spørsmål

Siv Henriette Jacobsen (A): Sykehusbygg, Sykehuset Østfold og Helse Sør-Øst vil foreta en større evaluering av Sykehuset Østfold for å ta lærdom av prosjektet med tanke på nye utbyggingsprosjekter i sykehussektoren. Dersom evalueringen får konsekvenser for dimensjonering av for eksempel belegg og akuttmottak på Drammen sykehus, burde den ikke få konsekvenser for sykehuset Østfold ved Kalnes.
Hvilke konsekvenser vil evalueringen konkret få for sykehuset Østfold ved Kalnes?

Begrunnelse

Erfaringene så langt gir grunn til å tro at sykehuset Østfold ved Kalnes er bygget med for høyt belegg og at akuttmottaket er for lite. I tillegg gir modellen som kun er basert på enerom for liten fleksibilitet. Dersom den endelige evalueringen bekrefter dette, så bør det ikke bare få konsekvenser for andre nye sykehus, men ikke minst burde det får konsekvenser for sykehuset Østfold ved Kalnes.
Siden åpningen i 2015 har antallet korridorpasienter på sykehuset Østfold Kalnes doblet seg fra år til år og antallet pasienter på sykehuset har totalt økt med 10 prosent. Samtidig har man ikke fått ut pasienter fra akuttmottaket slik som det var forutsatt. Fra september vil sykehuset også motta alle pasienter fra Vestby kommune.
De fleste pasienter rapporterer om en god opplevelse på sykehuset på Kalnes, men presset på sykehuset er for stort og akuttmottaket er blitt for lite. Mens antallet korridorpasienter nasjonalt går ned, dobler det seg på Kalnes fra år til år. I 2017 var antallet korridorpasienter på sykehuset hele 3860.
Kommunene i Østfold tar et stort ansvar for de utskrivningsklare pasientene, og det får de også skryt for. Samtidig oppleves styret i Sykehuset Østfold og sykehuset selv som proaktive og tar løpende grep for å håndtere situasjonen både for å forebygge innlegging og redusere pasientenes liggetid.
Det er ekstra trist at antallet korridorpasienter på Kalnes går opp når det er mot trenden i nasjonen for øvrig siden Kalnes er et nytt sykehus. Det er ikke bygd for korridorpasienter. Korridorene er ekstra smale og toalettforholdene for de på gangen er dårlige.
Antall korridorpasienter er et uttrykk for det presset sykehuset er under. Dette er et press som bare vil øke i tiden fremover. I tillegg til at antall pasienter totalt har økt med 10 prosent på to år. I tillegg til at sykehuset får overført alle pasientene fra Vestby kommune, så øker også befolkningen i Østfold også dramatisk. For hvert femte år vil det komme like mange nye pasienter som det nå kommer fra Vestby.
Det er grunn til å minne om at styret ved sykehuset opprinnelig arbeidet for å kunne bygge et større sykehus basert på forventet behov, men at de ble gitt en absolutt ramme for prosjektet og søkte midler i tråd med dette.
Selv om sykehusene styres etter en foretaksmodell kan det ikke være slik at Regjeringen kan fraskrive seg alt politisk ansvar. Statsråd Høie må være aktiv og følge opp situasjonen nøye slik at sykehuset kan fungere etter hensikten. Evalueringen av byggeprosjektet må også få konsekvenser for Kalnes.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Ett av formålene bak etablering av Sykehusbygg var å legge til rette for erfarings- og kompetanseoverføring mellom ulike utbyggingsprosjekter og mellom helseregioner. Det er lagt til grunn at alle sykehusprosjekter skal evalueres. Den planlagte evalueringen gjennomføres derfor både for læring for Sykehuset Østfold sin del og for øvrige byggeprosjekter under planlegging eller gjennomføring. Jeg er kjent med at Helse Sør-Øst nå arbeider med mandatet for evalueringen og med å forankre dette, blant annet med Sykehuset Østfold og konserntillitsvalgte. Tidsplanen er foreløpig ikke fastlagt. Hvilke konsekvenser evalueringen får for Sykehuset Østfold, må Sykehuset Østfold og Helse Sør-Øst vurdere avhengig av resultatene av evalueringen.