Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1178 (2017-2018)
Innlevert: 16.03.2018
Sendt: 16.03.2018
Besvart: 23.03.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Opprusting og oppgradering av forsvarsmateriell er viktig. Forsvaret gjennomfører nå en av norgeshistoriens største investeringer gjennom kjøp av blant annet nye F-35 fly. Samtidig kommer det tilbakemeldinger fra ansatte i Luftforsvaret om at bemanningssituasjonen allerede nå er krevende.
Er statsråden trygg på at det er satt av nok driftsmidler til Luftforsvaret, og at Luftforsvaret har gode nok bemanningsplaner til å kunne nyttiggjøre seg de nye flyinvesteringene på en god måte?

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 16. mars 2018 med spørsmål fra stortings-representant Marit Knutsdatter Strand om jeg er trygg på at det er satt av nok driftsmidler i Luftforsvaret, og at Luftforsvaret har gode nok bemanningsplaner til å kunne nyttiggjøre seg de nye flyinvesteringer på en god måte.
Langtidsplanen som ble vedtatt av Stortinget under behandlingen av Innst. 62 S (2016–2017) til Prop 151 S (2015–2016) innebærer en målbevisst prioritering av sikkerhet og forsvar gjennom fireårsperioden 2017–2020, og også videre i et 20-årsperspektiv. Herunder er det vedtatt investeringer i strategiske kapasiteter, og spesielt Luftforsvaret må gjøre omfattende organisasjonsendringer for å ta imot F-35, i tillegg til P-8 Poseidon, nye redningshelikopter og NH90.
For å legge til rette for at Stortingets vedtak og forutsetninger gjennomføres blir det sendt formaliserte oppdrag til etatene, og det skal rapporteres avvik. Forsvarsdepartementet forholder seg til den rapporteringen etatene i forsvarssektoren formelt gir.
Luftforsvaret har i 2018 en tildeling på 4 936 millioner kroner. Dette er en reell økning på 347,2 mill. kroner, sammenliknet med vedtatt budsjett for 2017. Dette er en planlagt økning, som i stor grad er knyttet til innfasing av nye kampfly. Det er så langt ikke rapportert at det er et ressursmessig merbehov i Luftforsvaret.
Det ble rapportert om utfordringer knyttet til teknikere og flytimeproduksjon for F-16 i 2013 og 2014. Dette ble fulgt opp i Forsvarsdepartementet, og det er ikke rapportert om spesielle utfordringer etter 2015. Gjennom budsjettinnspillet for 2018 er det kjent at Luftforsvaret har plan om konvertering av 20 teknikere pr. år til F-35.
Det vil alltid være en risiko knyttet til personell- og kompetansebehov ved innfasing av nytt materiell, samtidig som gammelt materiell fases ut og daglige oppdrag skal utføres. Det er derfor vesentlig med god planlegging, og at personellet får forståelse for nye systemer. Det er også viktig at kompetanse beholdes på de gamle systemene.
Forsvarsdepartementet følger innfasingen av F-35 spesielt tett, og vil iverksette tiltak dersom det anses nødvendig ut fra en helhetlig vurdering av risiko og vesentlighet. I følge den rapporteringen Forsvarsdepartementet så langt har mottatt er risikoen akseptabel.