Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:218 (2017-2018)
Innlevert: 09.11.2017
Sendt: 10.11.2017
Besvart: 15.11.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Mener statsråden at salg av fjellanlegget kommandoplass Kalkovnen ivaretar dagens og fremtidens behov for tilfluktsrom, hvordan dekkes befolkningens krav på tilfluktsrom i Telemark nå og etter salget, og vurderer han det slik at salget styrker beredskapen?

Begrunnelse

Telemarksavisa melder 08. november 2017 at fjellanlegget ved kommandoplass Kalkovnen i Telemark sivilforsvarsdistrikt skal legges ut for salg.
I FFI-rapporten «Vurdering av samfunnets behov for beskyttelsestiltak» av 21. desember 2016 går det frem at varsling, evakuering og tilfluktsrom er relevante og nødvendige tiltak for beskyttelse av sivilbefolkningen under en væpnet konflikt. Dette er beskyttelse norske innbyggere har krav på ifølge folkeretten og sivilbeskyttelsesloven av 2010. Tiltakene er mer aktuelle enn på lenge som en del av totalforsvarskonseptet idet Norge igjen står overfor tradisjonelle sikkerhetsutfordringer.
Samtidig er det kjent at det ikke er plass til mer enn halvparten av befolkningen i tilfluktsrom, flere av de eksisterende tilfluktsrommene lider av mangelfullt vedlikehold, kompetansen om tilfluktsrom er betydelig redusert og det eksisterer i dag ingen beredskapsstyrke som kan ivareta oppgaven med å klargjøre, bemanne og drifte tilfluktsrommene.
Justisministeren uttalte i spørretimen 3. mai 2017 at:

«Tilfluktsrom er permanente beskyttelsesrom som skal verne befolkningen mot skader, primært ved væpnet konflikt. Et moderne samfunn har behov for sivile beskyttelsestiltak. Eksisterende tilfluktsrom skal derfor opprettholdes og vedlikeholdes.».

Rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt slår fast at det ikke finnes andre alternativer som kan erstatte de nåværende tiltakene og samtidig gi en tilsvarende grad av beskyttelse. Direktør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kommenterte det slik:

«Vi har vært i fredstid og hatt lite oppmerksomhet på denne typen beskyttelsestiltak. Med den endrede sikkerhetssituasjonen vi har nå, må vi igjen tenke på de klassiske beskyttelsestiltakene».

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Jeg er glad for at Stortingsrepresentanten viser interesse for utfordringene knyttet til beskyttelse av sivilbefolkningen i tilfelle væpnet konflikt. Dette er problemstillinger som regjeringen jobber med som del av arbeidet med totalforsvaret generelt, og sivile beskyttelsestiltak spesielt.
I følge DSB er Kalkovnen kommandoplassanlegg en tidligere kommandoplass for Sivilforsvaret, og således ikke et tilfluktsrom for sivilbefolkningen. Etter DSBs vurdering har Sivilforsvaret ikke lenger behov for anlegget, og det inngår derfor ikke lenger som en del av Sivilforsvarets beredskap.
Sivilforsvaret har som del av moderniseringen som besluttet ved Stortingets behandling av Stortingsmelding nr. 22 (2007-2008), avhendet et stort antall eiendommer og kommandoplasser for å redusere driftskostnader og frigjøre midler til blant annet materiellinvesteringer.
Ut ifra de opplysninger jeg har mottatt fra DSB i denne saken er jeg av den oppfatning at avhending av dette anlegget ikke påvirker beredskapen for sivilbefolkningen negativt. Departementet har for øvrig bedt direktoratet sammenstille mottatte høringssvar etter den gjennomførte høringen av DSBs konseptutredning om Sivilforsvaret, der sivile beskyttelsestiltak også er et tema. DSB har frist 1. desember for å oversende sammenstillingen og direktoratets vurderinger i så henseende.