Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:4 (2017-2018)
Innlevert: 09.10.2017
Sendt: 09.10.2017
Besvart: 12.10.2017 av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Sørlandet har de siste dagene blitt rammet av ekstremvær med betydelige nedbørsmengder som har medført ras, ødelagt infrastruktur og betydelige materielle skader. Ødeleggelsene er av et slikt omfang at det er vanskelig for lokale myndigheter alene å sørge for opprydding, reparasjoner og sikring av kritisk infrastruktur.
Hvordan vil kommunal og moderniseringsministeren sørge for at staten bidrar?

Begrunnelse

Bildene fra Sørlandet de siste dagene viser en landsdel hvor ekstremt mye nedbør har forårsaket store ødeleggelser. Heldigvis har ikke menneskeliv gått tapt. Ekstremværet har herjet gjennom helgen og satt nye rekorder i nedbør og oversvømmelser. Vannstanden i Topdalselva søndag 1. oktober var høyere enn den noen gang har vært siden målingene startet i 1890. Bildene viser store ødeleggelser, jord og leirras, overfylte kjellere og tunneler. Privatpersoner har fått sine eiendommer ødelagt og kritisk infrastruktur for landsdelen er betydelig rammet. Ekstremvær som dette er dessverre blitt mer og mer vanlig på Sørlandet.
I løpet av de to siste årene har vi hatt ekstremværene "Petra" i september 2015, "Synne" i desember 2015 og "Urd" i desember 2016
Oppryddingsarbeidet blir krevende og er allerede i gang. Det er viktig at staten og andre offentlige aktører stiller opp for landsdelen i en krevende situasjon, både for å rydde opp og for å sikre kritisk infrastruktur for fremtiden.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Når ekstremvær, flom og ras rammer kommuner og fylkeskommuner, må storsamfunnet stille opp slik at ingen blir stående alene med store kostnader til gjenoppbygging av offentlig infrastruktur. Bildene og inntrykket etter besøk i Agder viser oss at området er hardt rammet av flommen, og at det vil være behov for reparasjoner og gjenoppbygging av deler av den offentlige infrastrukturen. Dette er ikke første gang uvær gjør skade på offentlig infrastruktur. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har derfor en fast kompensasjonsordning til kommuner og fylkeskommuner som har fått ekstraordinære utgifter etter naturskade. Kommuner og fylkeskommuner kan få delvis kompensasjon til krisehåndtering, opprydning og gjenoppbygging av kommunal infrastruktur gjennom skjønnsmidlene som forvaltes av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Kommuner som har utgifter som i sum overstiger 250 kroner per innbygger, kan få en kompensasjon som dekker halvparten av de medgåtte utgiftene. Om utgiftene overstiger 500 kroner per innbygger, kan kommunen få dekket alle utgifter utover 250 kroner per innbygger. Kommuner som ønsker å søke om skjønnsmidler må søke departementet via fylkesmannen. Fylkeskommuner som har utgifter som i sum overstiger 250 kroner per innbygger, kan søke om å få kompensert deler av de medgåtte utgiftene. Departementet vil i hvert enkelt tilfelle vurdere behovet for skjønnsmidler. Fylkeskommunene kan søke om tilskudd direkte til departementet. Både fylkesmannen og departementet behandler søknader om skjønnsmidler fortløpende. Dette er en fleksibel ordning, som foruten å sikre at tilskudd gis raskt, sørger for at den enkeltstående kommune og fylkeskommune ikke får uforholdsmessig høye kostnader etter en naturhendelse.