Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1578 (2016-2017)
Innlevert: 20.09.2017
Sendt: 20.09.2017
Besvart: 27.09.2017 av utenriksminister Børge Brende

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Ca. 3 000 flyktninger har blitt plukket opp av libysk kystvakt etter avtale mellom Italia og Libya. Kystvakten er trent og forsterket med EU-midler, og Norge er en del av flere grenseoperasjoner.
Kan statsråden redegjøre for hvordan Norge innhenter informasjon om hvordan flyktninger blir behandlet i Libya, inkludert sikkerhetssituasjonen, hvorvidt de risikerer å bli utsatt for tortur/nedverdigende behandling og menneskehandel?

Begrunnelse

NTB meldte den 18. september om følgende:

"I løpet av en uke har Libyas kystvakt plukket opp over 3 000 migranter, mens 2 000 er brakt til Italia. Det går fram av medierapporter og opplysninger fra tjenestemenn. Selv om antallet som forsøker å gjennomføre den farlige reisen over havet fra Libya til Italia, har sunket markant siden midten av juli, viser tallene at ruten langt fra er stengt. Antall migranter som er blitt plukket opp av libyske myndigheter er det høyeste i løpet av en uke siden italienske og libyske myndigheter inngikk en avtale om at migranter skulle stanses av den libyske kystvakten."

Italia og Libya har fremforhandlet en avtale som skulle stanse strømmen av migranter, flyktninger og potensielle asylsøkere til Europa. Den libyske kystvakten har gjennom EU-midler bedre utstyr og har gjennomført en mer aggressiv politikk på å stanse båter med flyktninger og bringe de tilbake til landet. Menneskerettsgrupper har rettet kraftig kritikk mot avtalen, som de mener bidrar til å forsterke overgrepene som migranter blir utsatt
i Libya.
I en fersk FN-rapport går det fram at over 75 prosent av migranter i alderen 14–24 år er blitt utsatt for tvangsarbeid, seksuelle overgrep og andre former for utnytting i forbindelse med at de har forsøkt å komme seg fra Libya til Italia sjøveien.

Børge Brende (H)

Svar

Børge Brende: Regjeringen følger utviklingen i og rundt Libya meget nøye.
Norske myndigheter er i løpende dialog med EU om felleseuropeiske tiltak knyttet til migrasjon. Vi legger stor vekt på internasjonalt samarbeid for å bidra til at migranters grunnleggende rettigheter og sikkerhet ivaretas. Vi følger situasjonen i Libya og Middelhavet gjennom tett dialog med libyske aktører, FN, EU, Internasjonale Røde Kors og International Organization for Migration (IMO). Vi er også i kontakt med Libyas naboland, europeiske lands myndigheter, samarbeidspartnere innen Frontex-operasjonen, Interpol, UNODC og en rekke humanitære organisasjoner som er aktive i Middelhavet og Libya.
Under EUs justis- og innenriksministermøte i september understreket Norge viktigheten av å forbedre mottaksforholdene i Libya, og ønsket særlig EUs samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger og IOM velkomment.
Norge gir omfattende støtte til Internasjonale Røde Kors, FNs utviklingsprogram (UNDP) og høykommissæren for flyktninger, som alle er aktive på bakken i Libya. I samarbeid med UNDP gir vi også stabiliseringsstøtte til Libya og betydelige midler til EU-tiltak i Libya.
For å bidra til bedre levekår i migrantenes opprinnelsesland, styrker vi samtidig innsatsen i sårbare stater og regioner sør for Sahara.