Laila Dåvøy (KrF): Pasienter med kronisk borreliose får ikke adekvat behandling i dag. Jeg har kontakt med mange pasienter eller deres familier som må gå til private helsetjenester eller dra utenlands for å få nødvendig behandling.
Hvilke tester og hvilken behandling er i dag tilgjengelig i det offentlige helsevesen for mennesker som har fått flåttbitt, med derav følgende langvarig sykdom, kronisk borreliose mm?
Begrunnelse
I dette spørsmålet er jeg opptatt av de som er langvarig syke, som kan ha gått gjennom behandlingen som anbefales gjennom retningslinjer gitt av myndighetene. Men det viser seg at dette ikke gir bedring, og da overlates pasienter til selv å finne andre løsninger. Mange betaler dyrt for behandling i det private helsevesen. Mange er også blitt langt bedre eller helt friske gjennom lengre behandling enn det som i dag gis i det offentlige systemet.
Noen har mer enn borrelia, både babesia (en slags malariasykdom) og bartonella. I en av familiene jeg nå er i kontakt med har to av familiemedlemmene både borrelia, babesia og bartonella. Den sykeste i familien har nå bare ett alternativ, og det er behandling på privat klinikk, noe som er uhyre kostbart. Behandlingen virker, alternativet er å være totalt sengeliggende, bla med spasmer, smerter mm.
Jeg har tidligere stilt spørsmål om de testene Norge i dag bruker. Svært mange påpeker at de ikke er gode nok. Det ville også vært interessant å vite i hvilken grad mikroskopi brukes i diagnostiseringen av kronisk borreliose.
Dersom mennesker som får akutt borreliose kommer raskt til behandling, er det å håpe at flere blir raskt friske og at langvarig antibiotika i fremtiden ikke vil være nødvendig.
Men da trengs det mer fokus og bedre systemer innen helsevesenet for å fange dette opp. Og mer informasjon til folket. Altfor mange i dag ender opp med kronisk borreliose.