Stortinget - Møte onsdag den 9. juni 2021

Dato: 09.06.2021
President: Tone Wilhelmsen Trøen
Dokumenter: (Innst. 642 L (2020–2021), jf. Prop. 185 L (2020–2021))

Søk

Innhold

Sak nr. 15 [16:34:28]

Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om Lov om Norges kontinentalsokkel (Innst. 642 L (2020–2021), jf. Prop. 185 L (2020–2021))

Talere

Presidenten: Etter ynske frå utanriks- og forsvarskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det ikkje verta gjeve anledning til replikkar, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Emilie Enger Mehl (Sp) [] (ordfører for saken): Jeg vil takke komiteen for et godt samarbeid i saken. Det er en enstemmig komité som slutter seg til regjeringens forslag om en ny lov om Norges kontinentalsokkel og dermed samle definisjonen av kontinentalsokkelen i én lov. Det vil bidra til å bekrefte det rettslige grunnlaget for ressursutnyttelse på kontinentalsokkelen. Jeg vil vise til innstillingen og har for øvrig ingen merknader.

Martin Kolberg (A) []: Jeg viser til saksordførerens innlegg og støtter det og komiteens innstilling til vedtak. Når jeg tar ordet, er det ikke for å si det – for det er en ganske selvfølgelig ting å si – men jeg har lyst til å si i relasjon til dette at det i dag er 50 år siden Ekofisk åpnet; det er det relevant å nevne i denne sammenhengen. Jeg har også lyst til å si – president og gode storting – at jeg etter et langt politisk liv har opplevd for mange ganger at viktige store vedtak kan gå gjennom nesten uten at noen registrerer det. Dette er et sånt vedtak, for denne saken føyer seg inn i et langt, viktig handlingsmønster som Arbeiderpartiet har stått for, og som også hele Stortinget mange ganger har stått for. For den politiske kuriositetens skyld har jeg funnet fram hva Einar Gerhardsen sa om tilsvarende forhold 31. mai i 1963. Da ble det nemlig bestemt følgende:

«Havbunnen og undergrunnen i de undersjøiske områder utenfor kysten av Kongeriket Norge er undergitt norsk statshøyhet for så vidt angår utnyttelse og utforsking av naturforekomster, så langt havets dybde tillater utnyttelse av naturforekomstene, uten hensyn til de ellers gjeldende sjøgrenser, likevel ikke ut over midtlinjen i forhold til andre stater.»

Det var i 1963. Så fikk vi hele prosessen som Nordli-regjeringen og Jens Evensen sto i spissen for i utviklingen av havretten, som har gitt oss veldig mange juridiske fundamenter å stå på med hensyn til spørsmålet vi behandler her. Jeg vil også nevne den innsatsen som Jonas Gahr Støre gjorde på 1980-tallet for å kartlegge og dokumentere og få anerkjent den norske kontinentalsokkelen og selvfølgelig delelinjen mot Russland.

Når vi leser innstillingen fra den nåværende regjeringen, ser vi at de sier noe av det samme:

«Formålet med loven er å definere Norges kontinentalsokkel i tråd med havretten og legge til rette for at Kongen kan fastsette de nøyaktige grensene for denne.»

Det regjeringen foreslår her, faller altså inn i den historisk linjen, noe jeg synes det er verdt å merke seg når vi vedtar en sånn viktig lov og samler lovene på en effektiv og riktig måte. Derfor uttrykker jeg i likhet med saksordføreren full tilslutning til det som foreslås fra regjeringens side.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide []: Jeg er glad for at både saksordføreren og representanten Kolberg tok ordet, og jeg kan også slutte meg til alt som ble sagt. For å bruke litt store ord for anledningen så er det egentlig sjelden at en regjering fremmer et lovforslag med et såpass historisk sus som det er over denne loven. For dette handler til syvende og sist om hvor grensene for hva som er landet vårt, skal trekkes.

«Man kan ikke se den grense under vann», tror jeg vi alle kan huske fra sketsjer på 1980-tallet. Men sagt på en litt mer formell måte er formålet med denne loven nettopp å definere Norges kontinentalsokkel i tråd med havretten og legge til rette for at Kongen kan fastsette de nøyaktige grensene for denne. Så om man ikke kan se «den grense under vann», er det desto viktigere å vite hvor den går.

Bakgrunnen for lovforslaget som ligger til behandling i Stortinget i dag, er at alle kyststaters kontinentalsokkel strekker seg uten videre ut til 200 nautiske mil fra grunnlinjene. Men det er mange kyststater, Norge inkludert, som har sokler som strekker seg utover 200 nautiske mil. I de tilfellene må sokkelens yttergrense mot de internasjonale havbunnsområdene utenfor dokumenteres for kontinentalsokkelkommisjonen i New York. Basert på faglige kriterier som stilles opp i havrettskommisjonen, vurderer kommisjonen kyststatenes dokumentasjon og gir sin anbefaling på hvor yttergrensene bør trekkes.

Vi dokumenterte yttergrensen for kontinentalsokkelen utenfor fastlandet, Svalbard og Jan Mayen for kontinentalsokkelkommisjonen i 2006, og dokumentasjonen for norsk sokkel utenfor Bouvetøya og Dronning Maud Land ble levert til kommisjonen i 2009. Vi har også avgrensningsavtaler med alle våre naboland. Med dagens lov gis det altså fullmakt til å fastsette disse koordinatene og avgrensningslinjene. Loven vil imidlertid ikke regulere ressursutnyttelse eller vitenskapelig utforskning på Norges kontinentalsokkel; det vil følge av særlover. En lov om Norges kontinentalsokkel vil bekrefte det rettslige grunnlaget for denne ressursutnyttelsen på sokkelen ved at yttergrensene mot det internasjonale havbunnsområdet og avgrensningslinjene mot nabolands kontinentalsokler kan fastsettes i medhold av loven.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 15.

Votering, se torsdag 10. juni