Stortinget behandler grunnlovsforslag 14. mai

Torsdag 14. mai skal Stortinget behandle en rekke grunnlovsforslag. Det vil si at Grunnloven kan bli endret.

– Grunnloven er et levende dokument. Den har holdt seg aktuell gjennom 206 år fordi den endres og tilpasses samfunnet vårt som hele tiden er i utvikling, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

En Grunnlov i stadig endring

Grunnloven av 17. mai 1814 har blitt endret mange ganger siden den ble vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll. Den gang inneholdt Grunnloven 110 paragrafer. I dag har den 121 paragrafer. Men det er strenge regler for hvordan man endrer Grunnloven.

– For å sikre at grunnlovsendringene er veloverveide, skal velgerne ha mulighet til å påvirke utfallet av behandlingen av dem gjennom stortingsvalg, sier Trøen.

Forslagene som skal behandles av Stortinget torsdag 14. mai, ble lagt fram i ett av de tre første årene i forrige stortingsperiode. Deretter har de blitt behandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteen, før Stortinget voterer over forslagene i plenum denne uken.

Endring krever to-tredjedels flertall

For å endre Grunnloven kreves det to-tredjedels flertall. Grunnlovsendringer trer i kraft straks, altså også før de er kunngjort, med mindre Stortinget bestemmer noe annet.

Grunnloven er den høyeste rettskilden i Norge. Dersom lover eller andre rettskilder er i strid med den, må disse vike.

Her finner du dagsorden for behandling av grunnlovsforslagene torsdag 14. mai.

 

 

 


Sist oppdatert: 13.05.2020 18:20