Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Nordisk råds presidium på besøk ved Senter for cyber- og informasjonssikkerhet ved NTNU Gjøvik. Foto: Stortinget.

Nordisk råds presidium på besøk ved Senter for cyber- og informasjonssikkerhet ved NTNU Gjøvik. Foto: Stortinget.

Nordisk forsvarspolitikk og cybersikkerhet

Nordisk råds presidium var samlet i Oslo og Gjøvik 26.–28. juni for diskusjoner om nordisk forsvarssamarbeid og cyber- og informasjonssikkerhet.

Stortinget har presidentskapet i Nordisk råd i 2018. Forsvar og sikkerhet er et av fire hovedområder i presidentprogrammet. Under ledelse av Nordisk råds president, Michael Tetzschner, og visepresident, Martin Kolberg, holdt Nordisk råds presidium rundebordsmøte med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og lederne av forsvarskomiteene i de nordiske parlamentene.

Frank Bakke-Jensen, som i 2018 er formann i det nordiske forsvarssamarbeidet, NORDEFCO, innledet om de norske prioriteringene og arbeidet med en ny langtidsvisjon for NORDEFCO.

Michael Tetzschner i samtale med NTNUs rektor Gunnar Bovim. Foto: Stortinget.

Michael Tetzschner i samtale med NTNUs rektor Gunnar Bovim. Foto: Stortinget.

– Det nordiske forsvarssamarbeidet har kommet langt på mange områder, spesielt når det gjelder samarbeid i fredstid. Men det må arbeides videre for å avklare de reelle utfordringer som ligger i samarbeidet i krise- og krigssituasjoner ved at landene har ulike alliansetilknytninger, understreket Michael Tetzschner.

Flere av de nordiske parlamentarikerne etterspurte en ny strategisk rapport om det fremtidige nordisk sikkerhets- og forsvarssamarbeid.

Deretter innledet direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kjetil Nilsen, om digitale trusler og angrep mot kritisk samfunnsinfrastruktur, og informasjonskrig og -kampanjer for å påvirke og underminere demokratiske prosesser og valg.

– De nordiske landene ligger langt fremme når det gjelder digitalisering, og det digitale kompetansenivået i våre samfunn er høyt. Samtidig utfordres vi av trusler og angrep i det digitale rommet som gjør våre digitale forsvarsverk sårbare. Cyberkriminalitet er grenseløs og bekjempelse av cybertrusler krever økt samarbeid over landegrensene, står det i presidentprogrammet.

Presidiet besøkte derfor NTNU på Gjøvik, og deres Senter for cyber- og informasjonssikkerhet (CCIS) og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) for samtaler om hvordan bedrifter og innbyggere bedre kan sikre seg mot digitale trusler, misbruk og krenkelser på nett.

– Cyberkriminalitet og misbruk av informasjon på nett er et forholdsvis nytt, men voksende problem som krever holdningsendring og utdannelse. Nordisk samarbeid er viktig for å styrke dette arbeidet, understreket Martin Kolberg, Nordisk råds visepresident.

Sist oppdatert: 29.06.2018 09:53
: