Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Hannes Hanso (Estland), Birgir Ármannsson (Island), Kenneth Forslund (Sverige), Anniken Huitfeldt (Norge), Mette Gjerskov (Danmark), Rihards Kols (Latvia) og Audronius Ažubalis (Litauen)

Foto: Stortinget

Vellykket utenrikskomiteledermøte på Svalbard

Leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt, inviterte sine kolleger fra de fire andre nordiske og tre baltiske land til Longyearbyen 27.–28. april. 

Samarbeidet i den nordisk-baltiske kretsen blir stadig tettere, både på regjerings- og parlamentarisk nivå. Lederne for utenrikskomiteene møtes halvårlig og arrangementet går på omgang.

Møtet på Svalbard satte fokus på nordområdespørsmål og sikkerhetspolitikk i Arktis. Svalbardtraktakten og Sysselmannens myndighetsutøvelse på øygruppen dannet opptakten til møtet, og den internasjonale tilstedeværelsen på Svalbard ble også drøftet.

– Det var viktig for meg å invitere mine nordiske og baltiske kolleger til Svalbard for å kunne få en best mulig diskusjon om forholdene i Arktis, sier Anniken Huitfeldt. – Vi diskuterte en rekke aktuelle nordområdesaker og interessen for disse spørsmålene var stor, forklarer Huitfeldt. - Ingen av mine kolleger hadde tidligere vært på Svalbard og møtet var med på å øke kunnskapen om utfordringene og mulighetene i nord, la hun til.  

Komitelederne diskuterte også situasjonen i Øst-Ukraina og forholdet til Russland, et tema som har vært en fast gjenganger på de siste møtene. – Det er bred enighet om at vi må videreføre vår koordinerte respons på den russiske aggresjonen i Ukraina og tilløp til provokasjoner i våre nærområder, sier Huitfeldt. 

Den økte radikaliseringen i Europa, inkludert fremmedkrigere fra våre land i Midtøsten, er stadig viktigere tema for de åtte landene, ikke minst etter terrorangrepene i København i februar. Parlamentarikerne drøftet tiltak mot radikalisering som nå iverksettes i de ulike landene. Flere av parlamentarikerne rapporterte at antall fremmedkrigere øker, ikke bare til land i Midtøsten, men også til begge sider av konflikten i Ukraina. 

Sist oppdatert: 29.04.2015 11:06
: