Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Utenriks- og forsvarskomiteen i Teheran

Utenriks- og forsvarskomiteen besøkte Teheran, hovedstaden i Iran, 5.6. mai.

Komitéleder Anniken Huitfeldt i samtale med sin iranske kollega, Alaeddin Boroujerdi. Foto: Stortinget.

Iran er et nøkkelland for den politiske utviklingen i Midtøsten. Besøket gav viktig innsikt i landets perspektiver på den spente politiske situasjonen i regionen, særlig på utviklingen i Irak, Syria og Jemen, samt situasjonen for afghanske flyktninger i Iran. Mulighetene for en avtale om Irans atomprogram ble også drøftet.

Komiteen tok opp menneskerettigheter under alle samtalene. Det gjaldt særlig bruken av dødsstraff, kvinners rettigheter og minoriteters rettigheter i Iran. Bilaterale spørsmål stod også på dagsordenen, inkludert mulig næringssamarbeid dersom sanksjonene mot Iran oppheves.

– Vi hadde konstruktive samtaler om tema vi var både enige og uenige om, sier komitéleder Anniken Huitfeldt (A).

– Det var interessant å observere diskusjonene som nå pågår internt i Iran, særlig mulighetene for å oppnå enighet om atomavtalen. I tillegg var kampen mot ekstremisme et sentralt samtaleemne. For oss var det også viktig å drøfte kvinners rettigheter med våre iranske samtalepartnere, sier hun.

Utenriks- og forsvarskomiteen møtte viseutenriksminister Sarmadi. Foto: Stortinget.

Utenriks- og forsvarskomiteen var invitert av sikkerhets- og utenrikskomiteen i det iranske parlamentet og møtte dens leder. Komiteen hadde også møter med visepresidenten i parlamentet, parlamentarikere som representerer etniske og religiøse minoriteter og kvinnelige parlamentarikere. På regjeringssiden møtte komiteen en av visepresidentene og viseutenriksministeren.

– Våre samtalepartnere håpet på enighet om atomavtalen, sier komiteens 1. nestleder Øyvind Halleraker (H). En slik avtale vil kunne bane veien for styrket næringssamarbeid mellom Norge og Iran så snart sanksjonene er opphevet, legger han til.

Fra utenriks- og forsvarskomiteen deltok disse representantene:

  • Anniken Huitfeldt (A)
  • Øyvind Halleraker (H)
  • Svein Roald Hansen (A)
  • Liv Signe Navarsete (Sp)
  • Bård Vegar Solhjell (SV)
  • Sylvi Graham (H)
Sist oppdatert: 07.05.2015 11:09
: