Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Utenriks- og forsvarskomiteen sammen med den Afrikanske Unions kommisjonær for politiske saker, Dr. Aisha Abdullahi og hennes medarbeidere. Foto: Stortinget.

Utenriks- og forsvarskomiteen i Addis Abeba

Utenriks- og forsvarskomiteen besøkte Addis Abeba 23.–26. februar. Besøket var det første fra utenriks- og forsvarskomiteen til Etiopia noensinne, og var med på å understreke det voksende samarbeidet mellom Norge og Etiopia.

Les om besøket på den norske ambassadens Facebook-side.

Både Afrikas vekst og positive utvikling, men også de alvorlige konfliktene og andre sikkerhetsutfordringer ble drøftet i møter i Den afrikanske union og FN i «Afrikas hovedstad.»

– Etiopia har hatt en imponerende sosial og økonomisk utvikling det siste tiåret. Samtidig spiller landet en betydningsfull og konstruktiv regional rolle, særlig i konfliktene i Sør-Sudan og Somalia, uttalte komitéleder Anniken Huitfeldt (A), som også tok opp menneskerettigheter under besøket.

I løpet av fire dager møtte komiteen en rekke sentrale aktører i etiopisk politikk, inkludert utenriksministeren, miljø- og skogministeren, viseministeren i finansdepartementet og representanter for opposisjonen. 

Komiteen møtte også FNs koordinator i Etiopia og norsk frivillige organisasjoner som er engasjert i landet. Komiteen fikk innblikk i Norges omfattende engasjement i Etiopia, som er ett av regjeringens 12 utviklingspolitiske fokusland. Norge er med på å understøtte Etiopias lederskap på klimaområdet, både innen skog, fornybar energi og landbruk. Komiteen ble orientert om Norges kapasitetsbygging på menneskerettighetsområdet, noe som er nyttig for komiteens pågående arbeid med stortingsmeldingen om menneskerettigheter.

Feltbesøk – skogsatsing og juridisk bistand 

Øyvind Halleraker og Bård Vegar Solhjell besøkte kvinnefengselet i Ambo sammen med resten av komiteen. Foto: Stortinget.

Et feltbesøk til norskfinansierte prosjekter noen timers kjøretur fra Addis Abeba ga komiteen et godt innblikk i hvor omfattende avskogingen i Etiopia har vært. Norge bidrar i det viktige arbeidet med å redde den gjenværende skogen og å plante ny skog. Komiteen fikk møte mennesker som nå forvalter skogen på en forsvarlig og bærekraftig måte. 

Komiteen besøkte også et fengsel i byen Ambo, hvor Norge finansierer et prosjekt som gir gratis juridisk bistand til de innsatte. Komiteen møtte flere av de som mottar hjelp.

– Det er positivt at Norge bidrar til det viktige arbeidet med å bevare skogen i Etiopia, noe alle partier på Stortinget støtter fullt opp om, sa komitéleder Huitfeldt.

– Norge har et viktig klimapartnerskap med Etiopia og vi er med på å støtte opp om landets lederrolle blant utviklingslandene, la hun til.

Tok opp menneskerettigheter

Selv om Etiopia har hatt stor framgang nå det gjelder sosiale og økonomiske rettigheter, er det en viss bekymring for politiske rettigheter, inkludert ytringsfrihet og valg. Under møtet med utenriksministeren tok komiteen opp bekymringen for opposisjonens vilkår i forbindelse med det kommende parlamentsvalget i mai og mangelen på internasjonale observatører til valget. Komiteen tok også opp fengslingen av journalister og bloggere.

– Det kommer rapporter fra Amnesty Internasjonal (AI) som gir grunn til uro, også at hverken AI eller FNs spesialrapportører får tilgang til landet. Fra norsk side har man ved flere anledninger formidlet til etiopiske myndigheter at de bør åpne for dette, sa komiteens første nestleder Øyvind Halleraker (H) etter møtene i Addis Abeba.

– Det er viktig at opposisjonen får samme vilkår som det dominerende regjeringspartiet under valget i mai, la han til

Halleraker sa at det ville være en fordel om den etiopiske regjeringen aktivt legger til rette for at internasjonale observatører, for eksempel fra EU, får anledning til å være til stede ved valget.

Kjønnslemlestelse blant kvinner er et utbredt kulturelt problem i Etiopia, hvor mer enn 70% av unge jenter blir omskåret. Komiteens medlemmer tok opp kvinners rettigheter og spesielt denne utfordringen i møter med relevante aktører.

Etiopia som regional aktør

Under besøket fikk komiteen innsikt i hvilken betydelig rolle Etiopia spiller i arbeidet med å løse konfliktene i nabolandene. Utviklingen i Somalia beveger seg sakte i riktig retning, og i flere møter ble Etiopias sentrale rolle i prosessen framhevet. Komiteen ble også orientert om de kompliserte forhandlingene om en fredsløsning i Sør-Sudan, der både Etiopia og Norge spiller sentrale roller. Komiteen møtte blant annet den regionale forhandlingslederen, som tidligere har vært etiopisk utenriksminister. 

Komitéleder Anniken Huitfeldt i samtale med leder for Kommisjonen til Den afrikanske union, Madam Nkosazana Dlamini-Zuma. Foto: Stortinget.

Komitéleder Anniken Huitfeldt i samtale med leder for Kommisjonen til Den afrikanske union, Madam Nkosazana Dlamini-Zuma. Foto: Stortinget.

«Afrikas hovedstad»

Den Afrikanske Union (AU), som har 54 medlemsland, har sitt hovedkvarter i Addis Abeba. Komiteen møtte blant annet presidenten i AU-kommisjonen og de sentrale kommissærene for fred og sikkerhet, politiske spørsmål, industri og infrastruktur og økonomi, i tillegg til flere aktører på FN-siden og diplomater fra toneangivende land.

Under møtene drøftet komiteen AUs stadig sterkere innflytelse på, og betydning for, utviklingen i Afrika. Det gjelder særlig innen fred og sikkerhet, og også bekjempelsen av ebola-epidemien i Vest-Afrika. 

AU har nylig vedtatt et ambisiøst program for Afrikas utvikling de neste 50 år, kalt Agenda 2063, som komiteen fikk en grundig gjennomgang av. Et sentralt tema under møtene var det nylig inngåtte strategiske samarbeidet mellom AU og Norge, som ble undertegnet under AU-toppmøtet i januar.

– AU spiller en stadig viktigere rolle i Afrika, og det er positivt at Norge har inngått et strategisk samarbeid med organisasjonen, sa Anniken Huitfeldt etter å ha møtt AU-kommisjonens president Zuma.

– Det er fortsatt et stykke igjen til AU er i stand til å gjennomføre de ambisiøse målene som er satt, men organisasjonen er helt klart på rett vei, la hun til.

Fra komiteen deltok komiteleder Anniken Huitfeldt (A), første nestleder Øyvind Halleraker (H), Marit Nybakk (A), Svein Roald Hansen (A), Bård Vegar Solhjell (SV), Sylvi Graham (H), Elin Rodum Agdestein (H), Regina Alexandrova (H) og Ingalill Olsen (A).

Sist oppdatert: 02.03.2015 13:23
: