Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget på IPU i Hanoi

Stortingets delegasjon til IPU (den Interparlamentariske Union) deltar på vårsesjonen i Hanoi i Vietnam fra 28. mars til 1. april.

Hovedtema for samlingen er de nye utviklingsmålene, de såkalte Sustainable Development Goals (SDGs). Disse skal vedtas høsten 2015 og skal ta over for FNs tusenårsmål (MDGs). Parlamentarikerkonferansen vil diskutere hvordan parlamenter kan bidra med å implementere de nye målene.

Norske bidrag

Bjørn Lødemel (H) vil snakke om parlamentenes ansvar for å følge opp og evaluere målene, og at disse mekanismene burde vært integrert i de nye målformuleringene. Gunvor Eldegard (A) vil blant annet snakke om likestilling og utdanning for alle som en forutsetting for å nå alle de nye utviklingsmålene.

Den norske delegasjonen til IPU på møte med visepresident H.E. Mr. Uong Chu Luui i den vietnamesiske nasjonalforsamlingen. Bjørn Lødemel var ikke tilstede. På bildet er også ambassadør Siren Gjerme Eriksen, ministerråd Ragnhild Dybdahl og Hanne Hjelbak fra internasjonalt sekretariat på Stortinget.

– Vi ser frem til dagene her på IPUs 132. samling i Hanoi, sier delegsjonsleder Kenneth Svendsen (FrP). Det er mange viktige tema som skal diskuteres og vedtas reslusjoner på. Vi er også glade for å ha blitt invitert på flere bilaterale møter med vietnamesiske myndigheter i forbindelse med besøket. Vietnam har de siste årene hatt en fantastisk utvikling og nådd mange av tusenårsmålene (MDGs). Alle barn går på skole og landet er nå i en god økonomiske utvikling med åpne og gode relasjoner til Norge. 

Møte med vietnamesiske myndigheter

I forbindelse med besøket vil delegasjonen møte H.E. Mr. Uong Chu Luu som er visepresident i det vietnamesiske parlamentet. Det blir også møte med landets utenriksminister og visestatsminister, H.E. Mr. Phan Binh Minh. Tema vil blant annet være Vietnams store innsats for å nå FNs tusenårsmål (MDGs).

Stort arrangement

For vertslandet Vietnam er IPUs 132. samling det største internasjonale arrangementet de noensinne har hatt. Arrangementet samler flere tusen delegater fra hele verden, parlamentarikerdelegasjoner fra over 120 land er tilstede på samlingen.

På samlingens første dag ble det blant annet stemt på hvilke hastetema som skulle behandles. Av de ni forslagene som kom inn omhandlet de fleste kampen mot terrorisme i ulik form. Den norske delegasjonen støttet forslaget fra Australia og Belgia som også fikk flest stemmer:

  • The role of parliaments in combating all terrorist acts perpertrated by organizations such as Daesh and Boko Haram against innocent civilians, in particular women and girls.

Den norske delegasjonen fordeler seg på de fire faste komiteene:

  • Demokrati og menneskerettigheter
  • Fred og internasjonal sikkerhet
  • Bærekraft, finans og handel
  • FN-spørsmål

I tillegg har IPU-konferansen et eget møteprogram for unge parlamentarikere, som Anette Trettebergstuen og Hege Haukeland Liadal deltar på. Det er også et møterprogram for kvinnelige parlamentarikere der alle kvinnene i den norske delegasjonen deltar. 

Den norske IPU delegasjonen til består av Kenneth Svendsen (Frp), Bjørn Lødemel (H), Gunvor Eldegard (A), Anette Trettebergstuen (A), Line Henriette Hjemdal (KrF) og Hege Haukeland Liadal (A).

Se også:
Fullt program for IPUs 132. samling i Hanoi.

IPU er den eneste globale parlamentarikerkonferanse og har totalt 166 medlemsland. Les mer om organisasjonen her. 

Sist oppdatert: 30.03.2015 09:59
: