Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen snakker til engasjerte studenter i Georgia. Foto: Stortinget.

Stor interesse for demokratiforelesning på universitetet i Georgia

Om lag 70 studenter hadde møtt opp for å høre Olemic Thommessen snakke om demokratiutvikling på Tbilisis statlige universitet.

Thommessen brukte anledningen på universitetet til blant annet å snakke om opposisjonens rolle i frie demokratier. Samfunnet formes gjennom en åpen debatt mellom posisjon og opposisjon. Også i land hvor kompromisset tradisjonelt har hatt en lavere status enn hos oss, bør man i større grad vurdere om ikke saker kan løses i samarbeid på tvers av de politiske blokkene, slo Thommessen fast.

– Kun demokratier har en opposisjon

– Alle land har en regjering, men kun demokratier har en opposisjon. Til tross for at det politiske livet i Georgia tidvis kan være nokså turbulent, er det en klar vilje til reform blant landets politiske ledere. Dette ønsker jeg, på vegne av Stortinget, å støtte opp om, sa Thommessen.

Georgias politiske system, rettsvesen og menneskerettighetssituasjon gjennomgår for tiden omfattende reformer.

– Et uavhengig rettsvesen er viktig for å skape tillit overfor utenlandske investorer. Slik spiller reformarbeidet i rettsvesenet en avgjørende rolle i bestrebelsene på å skape økonomisk utvikling, sa Thommessen.

Engasjerte studenter

Thommessen fikk mange spørsmål fra studentene. De var opptatt alt fra det norske monarkiet til hvordan de politiske partiene i Georgia kan styrkes og hvordan Georgia bør takle forholdet til Russland.

– Dagens studenter er morgendagens lærere, journalister og ledere. Det er alltid spennende å besøke akademiske miljøer og treffe studenter med tanker og ideer om fremtiden, og særlig i et land som Georgia, hvor så mye er i støpeskjeen akkurat nå, sa han.

Etter forelesningen besøkte Thommessen det skandinaviske instituttet på universitetet. Instituttet tilbyr studier av skandinaviske språk, deriblant norsk. Det er for tiden cirka 50 studenter som tar norsk eller skandinavisk på universitetet.

Les hele forelesningen (engelsk)

Les mer om stortingspresidentens besøk i Georgia

Møtte Georgias president og statsminister

Sterke inntrykk fra første dag i Georgia

Stortingspresidenten til Georgia for å støtte demokratiutviklingen

Sist oppdatert: 26.03.2015 10:46
: