Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nordområdedialog med utenriksminister Brende

Den 10. juni inviterte Stortingets arktiske delegasjon utenriksminister Børge Brende og andre internasjonale delegasjoner i Stortinget til nordområdedialog i Stortinget. 

Delegasjonsleder Eirik Sivertsen. Foto: Stortinget.

– Utviklingen i våre nordområder og internasjonalt samarbeid i Arktis er svært viktig for Norge. Da er det viktig at vi fra norske myndigheter er godt informert om utviklingen og har en god dialog om norske interesser i det arktiske samarbeidet, sier delegasjonsleder Eirik Sivertsen (A).

USA leder i Arktisk råd

USA har formannskapet i Arktisk råd de kommende to årene, og har klimaendringer og hav som to hovedelementer i sitt formannskapsprogram.  Utenriksministeren redegjorde i møtet for planene under det amerikanske formannskapet.

Fra norsk side er det enighet om at vi ønsker en bærekraftig forvaltning av ressursene i nord gjennom økosystembaserte helhetlige forvaltningsplaner.

– Temperaturstigningen i Arktis skjer dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet. Samtidig er konsekvensene svært tydelige med smeltende isbreer og mindre havis. Dette er et sterkt budskap fra Arktis til de som forhandler om en ny global klimaavtale, understreker Sivertsen.

Flere representanter understreket også betydning av fortsatt samarbeid for å redusere miljøgifter i Arktis.

Samarbeid med Russland i nord

Stortingsrepresentantene og utenriksministeren uttrykte viktigheten av fortsatt samarbeid med Russland i Arktis. Dette blir også understrekt av USA som leder i Arktisk råd.

– Vi ønsker et fortsatt samarbeid med Russland i nord, som naboland og som partner i Arktisk råd. I tider hvor det politiske samarbeidet mellom Russland og Vesten er vanskelig, ønsker vi at samarbeidet i Arktis om miljø, søk og redning og urfolk skal fortsette, avslutter Sivertsen.

Sist oppdatert: 12.06.2015 13:26
: