Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Delegasjonsleder Eirik Sivertsen sammen med de tre franske senatorene. Fra venstre: Cédric Perrin, Eirik Sivertsen, Leila Aïchi og Eliane Giraud.

Internasjonale delegasjoner møtte Stortingets arktiske delegasjon

Denne uka har Stortingets arktiske delegasjon hatt møte med tyske og franske politikere som har vært interessert i å lære mer om Arktis og det arktiske samarbeidet.

Den 3. juni var en delegasjon på syv medlemmer av det tyske parlamentet på besøk i Stortinget. De var særlig interessert i å lære mer om hvordan det arktiske parlamentarikersamarbeidet fungerer, samarbeidet med Russland i nord og hvordan minkende havis påvirker utviklingen i Arktis.

Den 4. juni kom tre franske senatorer for å møte delegasjonsleder Eirik Sivertsen (A). De franske senatorene kom direkte fra Svalbard og Tromsø hvor de særlig har studert konsekvensene av klimaendringene i Arktis.

Medlemmene av Stortingets arktiske delegasjon understreket at samarbeidet med Russland fungerer bra innenfor rammen av det arktiske samarbeidet. Alle parter er opptatt av å videreføre det praktiske samarbeidet i Arktis innen tema som havmiljø og søk og redning.

Videre fremholder delegasjonsleder Sivertsen følgende fra møtene med de tyske og franske politikerne:

– Det er særlig tre ting som er viktig å få formidlet om Arktis og nordområdene i møte med kolleger fra ulike land.

For det første: I Arktis bor det mennesker. Mennesker som har rett til å utvikle de naturressursene som finnes i sin region på en bærekraftig måte på lik linje med mennesker andre steder i verden.

For det andre: Det er ikke ett Arktis. Forholdene i Nord-Norge er svært ulike de du finner i Nord-Canada. Dette må vi ta inn over oss når vi utvikler en politikk for området.

Og sist men ikke minst: Arktis er ikke et lovløst område, men et område som er regulert av nasjonal lovgivning og internasjonale avtaler og traktater. Det er derfor ikke nødvendig med egen arktisk traktat, avslutter Sivertsen.

Sist oppdatert: 05.06.2015 09:20
: