Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EFTA-parlamentarikerbesøk til Tyrkia

Som del av de pågående frihandelsforhandlingene mellom EFTA og Tyrkia besøkte EFTAs parlamentarikerkomité Ankara i uke 3 for samtaler med kolleger og relevante myndigheter. Fra Norge deltok Svein Roald Hansen (A) og Gunnar Gundersen (H), leder og nestleder for Stortingets EFTA/EØS-delegasjon.

Nestleder Gunnar Gundersen og leder Svein Roald Hansen i Stortingets EFTA/EØS-delegasjon. Her i møte med Tyrkias minister for økonomi, Nihat Zeybekci. Foto: Stortinget.

– Formålet med besøket er å fremme en mer omfattende og mer moderne frihandelsavtale med Tyrkia enn den vi har i dag. Ved å besøke våre kolleger i Ankara gir vi arbeidet rundt forhandlingene en viktig parlamentarisk dimensjon. Samtidig bruker vi anledningen til å diskutere andre relevante handelspolitiske spørsmål som Tyrkias forhold til EU og betydningen av frihandelsforhandlingene mellom EU og USA (TTIP) for våre respektive land, sier Svein Roald Hansen.

Frihandelsavtalen mellom EFTA og Tyrkia trådte i kraft i 1992. Den dekker hovedsakelig varehandel og immaterielle rettigheter. Med tanke på den utviklingen som har funnet sted i internasjonal handel, og ikke minst i tjenestesektoren de siste tyve årene, er det et uttrykt ønske fra begge parter å oppgradere avtalen betraktelig. De pågående forhandlingene dekker blant annet tjenester og bærekraftig utvikling.


Tyrkia har en befolkning på nesten 80 millioner. Sett i lys av den sterke veksten i landets økonomi de siste ti årene er det spesielt ønskelig å oppdatere og modernisere frihandelsavtalen. Den bilaterale handelen mellom EFTA og Tyrkia har økt jevnt siden 2001 og nådde i 2013 5.2 milliarder dollar. I møte med næringslivet og relevante myndigheter i Ankara ble det understreket at potensialet for videre vekst er stort.

Sist oppdatert: 14.01.2015 14:01
: