Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Fremmer norske handelsinteresser i Singapore og Malaysia

Svein Roald Hansen (A) og Gunnar Gundersen (H) deltok 17.–21. februar på et EFTA-parlamentarikerbesøk til Singapore og Malaysia. Formålet var å promotere EFTAs handelsrelasjoner og å støtte opp under pågående forhandlingsprosesser i regionen.

EFTAs parlamentarikerdelegasjon med Malaysias handelsminister.

EFTA-delegasjonen ble ledet av Svein Roald Hansen. I begge land møtte den sentrale parlamentarikere og ministre, samt norske bedrifter og organisasjoner.

 

– For EFTA-landene, med sine åpne økonomier, er frihandelsavtalene utenfor EØS særdeles viktige. De gir Norge adgang til nye markeder og bidrar til vekst og sysselsetting, sier Svein Roald Hansen.

 

– Vi foretar hvert år besøk til et nytt EFTA-partnerland. Dette gir frihandelsforhandlingene en viktig parlamentarisk dimensjon. Behovet for parlamentarisk dialog ble spesielt understrekt i samtalene med våre kollegaer i Malaysia. Vi kan også fremme norske næringsinteresser og overordnede forhold som bærekraftig utvikling, fortsetter Hansen.

 

Møter i Singapore

I Singapore var fokuset på frihandelsavtalen EFTA har hatt med landet i mer enn 10 år. Handelen har nesten tredoblet i denne perioden og det er et ønske fra EFTA og Norge om å styrke forholdet ytterligere. Den norske delegasjonen etterspurte erfaringene Singapore har gjort med avtalen og muligheten for å oppjustere den i forhold til EU-avtalen som nettopp er konkludert og er mer omfattende enn den noe eldre EFTA-avtalen.

 

– Vi er svært fornøyde med signalene vi fikk om å oppgradere avtalen. En mer omfattende avtale vil styrke handelen, særlig på tjenestesiden som er viktig for Norge. Det er også avgjørende å sikre at norske og andre EFTA-aktører ikke blir negativt utsatt vis-a-vis sine EU-konkurrenter, sier Gunnar Gundersen. 

 

Tettere samarbeid med Malaysia

I Malaysia støttet delegasjonen oppunder arbeidet som nå gjøres for å starte frihandelsforhandlinger med dette sentrale ASEAN-landet. I tillegg til møter med parlamentet og handelsministeren, hadde delegasjonen samtaler med handelskammeret og Transparancy International.

 

– Vi understreket i møtene viktigheten av tettere samarbeid med Malaysia og et bedre rammeverk for tjenestehandel og investeringer, særlig innenfor energi, sjøfart og telekommunikasjon. Dette er viktige sektorer for Norge. En frihandelsavtale vil kunne bidra positivt til økt handel på disse områdene, forsetter Gunnar Gundersen.

 

Avslutningsvis kommenterer Svein Roald Hansen: – Det er viktig å understreke at det er myndighetene som forhandler frihandelsavtalene, ikke parlamentarikerne. Det er derfor ikke vår rolle å gå inn på det handelstekniske, men heller fokusere på overordnede politiske spørsmål, som å fremme frihandel mellom åpne økonomier og viktigheten av bærekraftig utvikling. Besøkene gir oss også mulighet til å understreke den rollen vi parlamentarikere spiller i ratifiseringen av frihandelsavtalene. 

Sist oppdatert: 21.02.2014 09:56
: