Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EØS-parlamentarikermøte på Island

Stortingets EFTA/EØS-delegasjon var 25.–27. mars samlet i Reykjavik med kollegaer fra EFTA og EU til diskusjoner om siste utvikling i EØS.

Sentralt sto utfordringene rundt effektiv innlemmelse av nye rettsakter i EØS-avtalen og deltakelse i EUs nye finanstilsyn. Den siste resultattavlen fra EFTAs overvåkingsorgan (ESA) viser at gjennomføringen av EØS-regelverket i EØS/EFTA-landene er svekket de siste seks månedene.

Elin R. Agdestein, Svein Roald Hansen, Nikolai Astrup og Heikki Holmås.

Deler av den norske delegasjonen fotografert under omvisning på Harpa konserthus i Reykjavik. Fra venstre: Elin R. Agdestein, Svein Roald Hansen, Nikolai Astrup og Heikki Holmås.

– Disse møtene åpner for viktig dialog med myndighetene i EØS og gir samarbeidet en parlamentarisk dimensjon. Vi setter aktuelle saker på dagsorden, som samtidig reflekterer debatten hjemme på Stortinget, både i Europautvalget og i fagkomiteene. Formålet er å ta tak i saker og utfordringer tidlig i EØS-prosessen, understreket leder i delegasjonen, Svein Roald Hansen (A)

På møtet vedtok komiteen en resolusjon på klima og energi. Den norske delegasjonen, med Irene Johansen (A) som saksordfører, ledet arbeidet.

– Vi bestemte i oktober i fjor å følge EUs forslag om ny energi- og klimapakke for 2030 tett. Denne resolusjonen bidrar til dette. Den understreker viktigheten av et styrket kvotehandelsystem, noe Norge har kjempet for lenge, og et tett samarbeid mellom EØS/EFTA og EU, uttrykker Irene Johansen.

EØS-parlamentarikerkomiteen diskuterte også frihandelsforhandlingene mellom EU–USA (Transatlantic Trade and Investment Partnership, eller TTIP).

– Fra norsk side var det spesielt viktig å innkludere EU–USA-forhandlingene på dagsordenen. TTIP skiller seg fra andre forhandlinger ved at de dreier seg like mye om reguleringer og standarder som reduserte tariffer. Siden mange av disse standardene og reguleringene er omfattet av EØS-avtalen blir dette høyst relevant for oss. Det er derfor viktig å etablere en dialog både med EU og USA om utviklingen i forhandlingene og mulig betydning av denne for Norge, EFTA og EØS, sier nestleder i den norske delegasjonen, Gunnar Gundersen (H).

Resolusjonene som ble vedtatt:

Fra Stortinget deltok følgende representanter på møtet:

Svein Roald Hansen (A)
Gunnar Gundersen (H)
Nikolai Astrup (H)
Jørund Rytman (FrP)
Geir Toskedal (KrF)
Irene Johansen (A)
Elin Rodum Agdestein (H)
Hans Andreas Limi (FrP)
Heikki Holmås (SV)

Sist oppdatert: 27.03.2014 13:57
: