Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Tok opp norsk deltakelse i den parlamentariske kontrollen av Europol

Stortingets EFTA/EØS-delegasjon ba på EØS-parlamentarikermøtet i Brussel 29.–30. mai om norsk deltakelse i den parlamentariske kontrollen av Europol som nå skal utvikles på basis av et nytt forslag fra Europakommisjonen.

Svein Roald Hansen i møtet.

Forslaget er for øyeblikket til behandling i Europaparlamentet og Rådet, med en sentral rolle foresett også for de nasjonale parlamentene i EU.

Fra Kommisjonens side er det ikke lagt opp til involvering av Norge og de andre EFTA-landene, selv om alle disse har samarbeidsavtaler med Europol. Lederen i den norske delegasjonen, Svein Roald Hansen, tok derfor initiav til å invitere saksordføreren i Europaparlamentet for å ta til orde for å inkludere parlamentarikerne fra EFTA-landene i den parlamentariske kontrollen av Europol. Dette på grunnlag av det tette samarbeidet med Europol og mer generelt samarbeidet på justisområdet gjennom Schengen, selv om ikke Europol er en del av Schengen som sådant. Saksordføreren var svært positiv til det norske innspillet og ønsket å følge opp i den videre prosessen i Europaparalamentet.

– Denne diskusjonen er helt i startfasen i EU. Det er derfor ekstra viktig for oss å argumentere for involvering allerede nå, sa Svein Roald Hansen. – Dette viser at det er viktig å involvere oss i arbeidet i Europaparlamentet og så langt er vi svært fornøyd med responsen fra saksordfører.

Andre saker på dagsordenen på møtet inkluderte transportpolitikk, modernisering av statsstøtteregler, og siste tids gjennomgang av EØS-samarbeidet i EU, Norge og Liechtenstein.

En del av den norske delegasjonen reiste videre til Brugge for møte med College of Europe, en viktig utdanningsinstitusjon innen europeisk integrasjon, og hadde samtaler der om utfordringene i EU og EØS fremover.

Sist oppdatert: 03.06.2013 12:50
: