Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget deltok i møte om ny personvernlovgivning i Europaparlamentet

Stortinget var denne uken representert med Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) og Håkon Haugli (A) på et todagers møte i Europaparlamentet om forslaget til ny personvernlovgiving i EU.

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) og Håkon Haugli (A).

Dette var et fellesmøte mellom Borgerrettighets-, justis og innenrikskomiteen i Europaparlamentet og representanter fra nasjonale parlamenter i EU og Norge. Bakgrunnen for møtet er at Europakommisjonen i januar i år la fram forslag til revisjon av gjeldende regelverk som også er gjennomført i Norge gjennom EØS-avtalen og Schengen-avtalen.

Forslaget omfatter både regler for behandling av persondata og regler om personvern i forbindelse med politisamarbeid og rettslig samarbeid. Forslagene er til behandling i Europaparlamentet og i Rådet.

– De reglene som nå drøftes i EU, vil også bli gjort gjeldende i Norge sier Hans Frode Asmyhr. Slike møter gir også oppmerksomhet om at Norge er en del av det indre marked, og det er en viktig møteplass. EU er med på å sikre norske forbrukere bedre rettigheter uttaler Asmyhr.

Sentrale temaer på møtet var retten til å bli glemt, samtykke til lagring, behovet for et regelverk som er nøytralt overfor ny teknologi og balansen mellom personvern og mulighetene for å utvikle nye forretningsmodeller. Utfordringene nasjonale tilsyn har i møte med store, internasjonale selskap og globalt samarbeid ble også drøftet.

De to representantene mener det er viktig at norske politikere deltar i diskusjonen mens den pågår på europeisk nivå, og ikke venter til reglene er vedtatt. EU ligger helt i forkant i den internasjonale utviklingen på dette området sier de.

– Regelverk på dette området må finne en balanse mellom ulike hensyn. Retten til personvern og privatliv er en grunnleggende rettighet som må ligge i bunnen sier Håkon Haugli. Samtidig må andre hensyn som retten til å bli glemt avveies mot blant annet ytringsfriheten sier han.

Det er ventet at komiteens innstillinger til de nye reglene vil legges fram i desember, og at komiteen vil gjøre sitt vedtak i løpet av våren.

Sist oppdatert: 11.10.2012 12:48
: