EU/EØS-nytt - 16. april 2020

EU-land bør sikre sårbare bedrifter mot oppkjøp | EU-retningslinjer for sporingsapper | «GreenRecovery» - pandemien og EUs Green Deal

EU-land bør sikre sårbare bedrifter mot oppkjøp

Som følge av den vanskelige økonomiske situasjonen foranlediget av COVID 19-utbruddet, la Europakommisjonen 25. mars frem retningslinjer for å bistå medlemsland med å foreta en mer systematisk gjennomgang av utenlandske direkte investeringer i bedrifter og teknologi som er av kritisk betydning for EU. Dette gjelder især bedrifter på områder som folkehelsen, medisinsk forskning, bioteknologi og kritisk infrastruktur, områder som er avgjørende for EUs sikkerhet og den offentlige orden. Bakgrunnen er en frykt for at koronakrisen har gjort strategisk viktige bedrifter og teknologier sårbare for tredjelandsoppkjøp. Samtidig fremhever Kommisjonen at en slik gjennomgang ikke skal underminere EUs generelle åpenhet overfor utenlandske investeringer.

EU-retningslinjer for sporingsapper

Kommisjonen har lagt frem et veikart for hvordan EU-landene gradvis skal vende tilbake til en normal hverdag, og sporingsapper er ett av virkemidlene som trekkes frem. Retningslinjer for hvordan slike apper bør utformes er ventet presentert i dag, i form av en «verktøykasse» utarbeidet i samarbeid med medlemslandene. Det Europeiske Personvernrådet (EDPB) advarer mot brukersamtykke som et juridisk grunnlag for databehandlingen, og mener appenes kildekode bør offentliggjøres.

«GreenRecovery» - pandemien og EUs Green Deal

Hvordan vil pandemien påvirke det videre arbeidet med å gjennomføre de ulike tiltakene i EUs Green Deal? Flere av tiltakene og strategiene er utsatt på grunn av Korona-krisen. Samtidig har det den siste uken blitt tatt initiativ for å sikre at Green Deal må være kjernen i arbeidet med å gjenreise Europa.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

ESA’s Annual Report for 2019 – fra EFTAs overvåkingsorgan. Rapporten omtaler blant annet viktige traktatbruddsaker, statsstøttesaker, konkurransesaker og saker for EU- og EFTA-domstolen i 2019.

Foreløpig norsk innspill til EU om European Green Deal – brev fra statsminister Erna Solberg til kommisjonspresident Ursula von der Leyen.

Miljøavtale om plastprodukter – rapport fra en arbeidsgruppe opprettet av Klima- og miljødepartementet, som blant annet ser på gjennomføringene i Norge av EUs engangsplastdirektiv.

Latviske krabbefiskere går til internasjonal sak mot Norge – artikkel i Rett24: «Det latviske rederiet som tapte snøkrabbesaken i Høyesterett i fjor, har saksøkt Norge i voldgiftsinstitusjonen ICSID. Ordningen er aldri før brukt mot Norge».

Kommisjonspresident Ursula von der Leyens tale til Europaparlamentet i dag  om EUs koordinerte tiltak for å bekjempe korona-pandemien og dens konsekvenser.

Think Tanks' reports on COVID-19 – et utvalg av rapporter publisert i mars og april, utarbeidet av Council Library.

Policy responses to the coronavirus crisis : What Think Tanks are Thinking – liste over rapporter, utarbeidet av European Parliamentary Research Service (EPRS).

Policy Trackers:
Health System Response Monitor fra WHO
Policy responses fra IMF
Country Policy Tracker fra OECD

Coronavirus : How are parliaments worldwide working during the pandemic? – kort artikkel fra House of Commons Library.

Healthcare expenditure across the EU – oversikt fra Eurostat. Inneholder også tall for Norge.

Catching the virus cybercrime, disinformation and the COVID-19 pandemic – rapport fra Europol. 


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg