Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Finansielle referanseverdier – endringsbestemmelser om visse tredjeland

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen knyttet til endringsbestemmelser om visse tredjeland og betegnelse for finansielle referanseverdier.

Europakommisjonen la 24.  jul 2020 fram forslag til en forordning med endringsbestemmelser om visse tredjeland og betegnelse for finansielle referanseverdier. Forslaget vil endre gjeldende forordning med hensyn til fritak for visse tredjelands referanseverdier og betegnelse for erstatningsreferanseverdier for visse referanseverdier ved opphør. Slike referanseverdier er en indeks som kan brukes som referanse ved fastsettelse av det beløp som skal betales i henhold til et finansielt instrument eller finansiell kontrakt eller ved fastsettelse av verdien av finansielt instrument.

Dagens regler tillater som en overgangsordning bruk av referanseverdier fastsatt av tredjeland ut 2021. Storbritannia har kunngjort av LIBOR trolig vil opphøre ved utgangen av 2021. Samtidig er det mange finansielle kontrakter i EU som er basert på LIBOR som referanseverdi. Det vil ikke være mulig å endre alle disse kontrakten innen utløpet av neste år. Kommisjonen foreslår derfor en endring i gjeldende regelverk for å hindre negative effekter i forbindelse med at overgangsordningen utløper i desember 2021.            

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

 Norge er det Finansdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 26.08.2020 13:38

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: