Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Styrking av nasjonale konkurransetilsyn

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om styrking av nasjonale konkurransetilsyn.

Europakommisjonen la 22. mars 2017 forslag til et direktiv om styrking av nasjonale konkurransetilsyn. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er å sikre at de nasjonale tilsynene har de nødvendige verktøy til å håndheve EUs konkurranseregler.

Forslaget stiller blant annet krav om full uavhengighet og nøytralitet for de nasjonale konkurransemyndighetene skal være fullt ut uavhengige. De må ha de ressursene som er nødvendige for å utøve sine plikter og myndighet. Tilsynene må ha effektive muligheter til å innhente bevis og etterforske saker, blant annet gjennom uanmeldte kontroller av virksomhetenes lokaler og eiendeler, og pålegg om informasjon fra virksomhetene.

Konkurransemyndighetene må også ha mulighet til å ilegge effektive, forholdsmessige og avskrekkende sanksjoner ved brudd på konkurransereglene. Dette innebærer blant annet at virksomhetene skal kunne ilegges administrative bøter, og at morselskaper skal kunne holdes økonomisk ansvarlig for overtredelser begått av datterselskaper.

I tillegg kreves det at medlemslandene har regler som innebærer at virksomheter som melder fra om deltagelse i konkurransebegrensende samarbeid, helt eller delvis kan slippe å betale bot for overtredelsen.  

Forslaget er til behandling i Rådet og Europaparlamentet.

Følg behandlingen av saken på Europalov. Se også omtale av forslaget i Stortingets EU/EØS-nytt 29. mars i år.

I Norge er det Nærings- og fiskeridepartementet som har ansvar for oppfølgingen av forslaget.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 07.04.2017 13:15

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: