Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Fri fly av ikke-persondata

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om et rammeverk for fri flyt av ikke-persondata i EU.

Europakommisjonen la 13. september 2017 fram forslag til en forordning om et rammeverk for fri flyt av ikke-persondata i EU. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet med forslaget er å bidra til å legge til rette for videreutvikling av dataøkonomien. Det er viktig at det europeiske regelverket ikke hindrer at mulighetene som ny teknologi knyttet til bl.a. skytjenesterg, stordata, kunstig intelligens og tingens internett kan utnyttes. Det foreslås derfor noen klare rammer for utveksling av andre data enn persondata i EU. Dette omfatter at medlemslandene som hovedregel ikke kan kreve at slike data skal lagres eller behandles innenfor landegrensene. Slike krav skal bare kunne begrunnes med offentlig sikkerhet. Videre skal myndighetene har tilgang til ikke-persondata for kontrollformål uansett hvilket land de er lagret i. Det skal også utvikles retningslinjer på EU-nivå for å fjerne hindringer som gjør det vanskelig å bytte leverandør av skylagring eller flytting av data til brukernes egne IT-systemer. Målet er økt trygghet og juridisk forutsigbarhet både hos borgere og næringsliv.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Samferdselsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av forslaget.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

 

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 05.10.2017 15:16

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: