Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vedtak uke 23

I uke 23 vedtok Stortinget mål for klimagassutslippene i 2030 og 2050, å gi adgang til opplæring mens man mottar dagpenger samt mulighet for regulering av elsparkesykler.

Illustrasjonsfoto. iStock.

Illustrasjonsfoto. iStock.

Klimamål for 2030 og 2050

Stortinget har behandlet et lovforslag fra regjeringen om endringer i klimaloven (klimamål for 2030 og 2050).

Regjeringen foreslo som mål at klimagassutslippene i 2030 reduseres med minst 50 og opp mot 55 prosent og at de i 2050 skal reduseres i størrelsesorden 90 til 95 prosent fra utslippsnivået i referanseåret 1990.

Et flertall i Stortinget gav sin tilslutning til dette. 

Adgang til å ta opplæring og utdanning med dagpenger

Stortinget har enstemmig vedtatt endringer i folketrygdloven som gir adgang til å ta opplæring og utdanning mens man mottar dagpenger.

Lovendringen følger opp et stortingsvedtak hvor regjeringen ble bedt om å utrede adgang til i større grad å åpne opp for å ta utdanning, herunder utdanning som gir studiepoeng, mens man mottar dagpenger.

Implementeringen av en ny, varig ordning for å kombinere dagpenger med opplæring og utdanning krever tekniske endringer i saksbehandlingssystemet hos Arbeids- og velferdsetaten. Den nye varige ordningen kan på grunn av dette først tre i kraft i løpet av høsten 2021.

Det vedtas derfor at den midlertidige ordningen med utvidet adgang til å kombinere dagpenger med opplæring og utdanning som ble innført under covid-19-pandemien og som utløper 1. juli 2021, videreføres frem til 1. oktober 2021.

Utnevnelse av medlemmer av regjeringen til embetsstillinger

Stortinget har behandlet og vedlagt protokollen innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om statsrådets protokoller for tidsrommet 1. juli til 31. desember 2020.

Statsrådsforedragene om utnevninger eller beskikkelser i statsråd inngår som en del av gjennomgangen. Som ledd i behandlingen av saken, avholdt komiteen en kontrollhøring med statsminister Erna Solberg og næringsminister Iselin Nybø vedrørende beskikkelsen av Frank Bakke-Jensen som fiskeridirektør og om prinsipielle forhold knyttet til utnevnelse av medlemmer av regjeringen til embetsstillinger.

Et forslag om å be regjeringen for fremtiden avstå fra å utnevne sittende statsråder til embetsstillinger ble med 45 mot 42 stemmer ikke vedtatt.

Utleie og bruk av elsparkesykler

Stortinget har vedtatt en ny lov om utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn, jf. et representantantforslag om å gi kommunene en klar lovhjemmel for å kunne regulere utleie og bruk av elsparkesykler og små elkjøretøy.

Loven innebærer blant annet at kommunen kan gi forskrift om bruk av offentlig grunn for utleie av små elektriske kjøretøy og at kommunen kan gi forskrift om at utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn bare kan gjøres med tillatelse fra kommunen.

Loven innebærer også at kommunen kan gi forskrift om gebyr for å dekke kommunens utgifter i forbindelse med administrasjon og tilrettelegging for, samt utgifter til tilsyn og kontroll med, utleievirksomhet regulert i denne loven.

Loven inneholder i tillegg en bestemmelse om fjerning og forvaring av små elektriske kjøretøy.

Stortinget har også bedt regjeringen legge opp til å evaluere loven.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Andre saker

Stortinget har behandlet er rekke andre saker denne uken, blant annet er det vedtatt at IP-adresser skal lagres slik at politiet kan få tilgang til dem for å bekjempe alvorlig kriminalitet, at Norge skal delta i EUs forsvarsfond fra opprettelsen og det er valgt to medlemmer og to varamedlemmer til styret for Domstoladministrasjonen.

Under behandlingen av Finansmarkedsmeldingen for 2021 ble det vedtatt at regjeringen bes om å nedsette et offentlig utvalg for å vurdere kontantenes rolle i samfunnet fremover.

Stortinget har også behandlet en stortingsmelding om museumspolitikk og noen saker om luftfart, veg, særskilte transporttiltak og jernbane.

I tillegg ble det behandlet flere representantforslag, blant annet fra SV om at Norge må innta en lederrolle i kampen mot drapsroboter og fra FrP om å flytte den norske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Ingen av disse ble vedtatt.

Sist oppdatert: 14.06.2021 08:55
: