Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vedtak uke 10

I uke 10 vedtok Stortinget blant annet endringer i en lønnsstøtteordning ved permitteringer pga. korona, endringer i våpenloven samt rettslig likestilling av digitale borettslagsmøter.

Digitale møter likestilles rettslig med fysiske i boligbyggelagsloven, borettslagsloven og eierseksjonsloven. Illustrasjonsfoto: iStock.

Digitale møter likestilles rettslig med fysiske i boligbyggelagsloven, borettslagsloven og eierseksjonsloven. Illustrasjonsfoto: iStock.

Økonomiske tiltak i møte med virusutbruddet

På bakgrunn av et anmodningsvedtak fra Stortinget 19. januar 2021 fremmet regjeringen 5. mars forslag om en ny lønnsstøtteordning med tilskudd til virksomheter som tar egne permitterte ansatte tilbake i arbeid.

Stortinget har vedtatt lovendringer for den nye ordningen, og utvidet kriteriet for å være støtteberettiget til å inkludere de som var helt eller delvis permittert den 15. januar og 5. mars 2021.

Forøvrig ble regjeringens forslag til andre lovendringer tilknyttet dette vedtatt i samsvar med det som var regjeringens lovforslag.

Regjeringens forslag til bevilgningsvedtak knyttet til lønnsstøtteordningen, samt til styrking av ordningen for bedriftsintern opplæring (BIO), ble enstemmig vedtatt.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken. 

Endringer i våpenloven (oppbevaring av skytevåpen mv.)

Stortinget har vedtatt endringer i våpenloven.

I tillegg til rent språklige endringer i loven, er det blant annet vedtatt en forskriftshjemmel for oppbevaring av løyvepliktige våpen, våpendeler og ammunisjon på annet sted enn der våpeneieren bor fast.

Det er også vedtatt at forbudet mot å ha halvautomatiske rifler etter § 5 andre ledd nr. 3 trer i kraft tre år etter ikraftsetting av våpenloven.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken. 

Digitale møter likestilles rettslig med fysiske i boligbyggelagsloven, borettslagsloven og eierseksjonsloven

Stortinget har behandlet regjeringens forslag til endringer i boligbyggelagsloven, borettslagsloven og eierseksjonsloven (digitale møter, elektronisk kommunikasjon mv.).

Endringene innebærer en rettslig likestilling av generalforsamlinger, årsmøter og styremøter med og uten fysisk oppmøte, skriftlig (papirbasert) og elektronisk kommunikasjon mellom boligselskapene og dets eiere (beboere) samt skriftlig (fysisk) underskrift og elektronisk signatur på protokoller, stiftelsesdokumenter mv.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Andre vedtak

Stortinget behandlet også en rekke andre forslag denne uken, blant annet representantforslag om å innlemme ILOs kjernekonvensjoner i menneskerettsloven, ekstra bostøtteutbetaling på grunn av høye strømpriser og å inkorporere FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i menneskerettsloven. Ingen av disse ble vedtatt av Stortinget.

Representantforslagene om barn som blir holdt mot sin vilje i utlandet og mer effektiv skadefelling av store rovdyr endte i at Stortinget vedtok å be regjeringen følge opp disse med forslag til lovendringer. Regjeringen ble også bedt om å følge opp et representantforslag om samværssabotasje.

Stortinget behandlet i tillegg midlertidig lov om tilpasninger i regelverket for barnevernet og fylkesnemnda pga. korona, den ble forlenget til 10. november. Stortinget vedtok også lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvistene mellom Parat/YS og NHO og Fagforbundet/LO og NHO i forbindelse med hovedtariffoppgjøret 2020. Denne loven trer i kraft straks.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsakene.

Sist oppdatert: 12.03.2021 12:36
: