Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Gjennom Stortinget fra klasserommet kan elever møte Stortingets omvisere direkte fra stortingssalen. Her har Claus Olav Thorbjørnsen en time med elever som tar politikk og menneskerettigheter i 3. klasse på Andøy videregående skole. Besøket fant sted 30. oktober 2020. Foto: Stortinget.

Trekker elever inn i stortingssalen med digitalt tilbud

Koronapandemien har gjort Stortingets dialog med elever og lærere digital. Gjennom tilbudet Stortinget fra klasserommet blir elevene tatt med inn i selve stortingssalen via Teams.

‒ Vi skal være åpne for det norske folk, uansett om Stortinget nå må holdes stengt for besøkende. Det er viktig for å bygge kunnskap og tiltro til demokratiet, spesielt for dem som skal stemme for første gang til høsten, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. 

Stortingets nye, digitale tilbud til elever i videregående skole har fått toppscore fra lærere og elever. Gjennom Stortinget fra klasserommet får elevene muligheten til å møte Stortingets omvisere på Teams, direkte fra stortingssalen. 

Før pandemien besøkte over 20.000 norske skoleelever Stortinget årlig. De fikk omvisning, deltok i læringsspill og fikk, hvis de var heldige, muligheten til å prate litt med en stortingsrepresentant eller to.

Målet med Stortinget fra klasserommet er å gi elevene en opplevelse av å være så nær Stortinget som mulig, nå når selve bygningen er stengt for besøkende. Derfor brukes nettopp stortingssalen, slik at elevene får en følelse av å være der hvor det virkelig skjer. 

‒ Jeg er sikker på at elevene blir engasjert når de møter omviserne våre i stortingsalen – et rom mange elever kjenner igjen fra bilder og tv, sier Trøen. 

Det digitale tilbudet startet opp høsten 2020, og flere klasser har allerede deltatt. I evalueringen fra lærer og elever har tilbudet fått toppscore. Det har ført til at Stortinget nå ruller ut dette tilbudet til flere.  

‒ I mange land synker tilliten til folkevalgte. Heldigvis har vi i Norge stor tillit til våre politikere. Ved å slippe skoleelever inn på Stortinget med sine spørsmål gjennom digitale kanaler, håper vi å styrke kunnskapen og oppslutningen om demokratiet ytterligere, sier hun. 

Forberedelser

Undervisningsopplegget vil gi innsikt i aktuelle tema og gi elevene anledning til å stille de spørsmålene de ønsker. Det forutsetter at klassen har forberedt spørsmål, men det er ikke nødvendig å sende disse inn på forhånd. Spørsmålene kan være om hva som helst relatert til norsk politikk, for eksempel Stortingets arbeid, politiske skillelinjer, valg, partiene, saker i nyhetsbildet, Grunnloven eller politisk historie.

Undervisningsopplegget holdes flere dager i uken. På onsdager knyttes det spesielt til spørretimen, som avholdes da. For størst faglig utbytte anbefaler vi derfor at de av dere som bestiller på onsdager forbereder klassen på dette, og snakker litt om forholdet mellom Storting og regjering i forkant.

Praktisk informasjon

  • Tilbudet er tilgjengelig for klasser i videregående skole.
  • Skolen må ha tilgang til et rom der det er PC, kamera, mikrofon og smartboard/lerret med god lydkapasitet. Stabil internettilkobling er en forutsetning.
  • Elevene må ha individuell tilgang til PC eller mobil under deler av opplegget.
  • Lærer er ansvarlig for å rigge opp i klasserommet til avtalt tidspunkt.
  • Varighet er 30-45 minutter.
  • Tilbudet må forhåndsbestilles.
  • Det er kun mulig å bestille for én gruppe per tidspunkt.
  • Tilbudet er gratis.

Alle bestillinger må gjøres på nett. Det er ikke mulig å gjøre bestillinger på vegne av andre, og kontaktinformasjonen som fylles ut i skjemaet må tilhøre den som selv skal delta på møtet.

Andre undervisningstilbud fra Stortinget:

Demokratiet og deg er et digitalt undervisningstilbud spesielt tilpasset elever ved voksenopplæringen. Les mer og bestill tilbudet.

Se flere undervisningstilbud.

 

Sist oppdatert: 03.06.2021 16:15
: