Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Utenriksminister og leder av Barentsrådet, Ine Eriksen Søreide, holder innlegg under Den 14. arktiske parlamentarikerkonferansen holdt i april. Foto: Benjamin A. Ward / Stortinget.

Utenriksminister og leder av Barentsrådet, Ine Eriksen Søreide, holder innlegg under Den 14. arktiske parlamentarikerkonferansen holdt i april. Foto: Benjamin A. Ward / Stortinget.

Jobber for mer samarbeid i Barentsregionen

Stortinget er vert for den tiende Barents parlamentarikerkonferansen 22. juni 2021. Helse, bærekraftig innovasjon og biodiversitet er blant temaene på den digitale konferansen.

Tirsdag 22. juni samles folkevalgte fra Finland, Norge, Russland, Sverige og Europaparlamentet til den tiende Barents parlamentarikerkonferansen for å diskutere utviklingen i nord. Stortingspresident Tone W. Trøen holdt åpningstalen, og det blir blant annet innlegg fra sametingspresident Aili Keskitalo og utenriksminister og leder av Barentsrådet Ine Eriksen Søreide.

Les stortingspresident Tone W. Trøens åpningstale (engelsk)

Bærebjelke i nord

Det viktigste i Barents-samarbeidet er kontakt og samarbeid mellom menneskene som bor nord i Finland, Norge, Russland og Sverige. Det forklarer stortingsrepresentant Erik Sivertsen (A).

− Barents-samarbeidet utgjør en bærebjelke i det regionale samarbeidet med våre naboland i nord. Gjennom det har vi fått et politisk rammeverk for et godt og stabilt naboskap med Russland, sier han.

Sivertsen legger til at samarbeidet har gitt viktige bidrag til normalisering og økt tillit på tvers av gamle skillelinjer i nord.

– Det har også vært av stor betydning for urfolkssamarbeidet i Barentsregionen.

Helsesamarbeid og de unges stemmer

Konferansen vil også rette søkelyset på Barents-samarbeidet sett fra de unges ståsted, innovativ bærekraftig  utvikling i regionen, biodiversitet og arealbruk og helsesamarbeid.

Stortingsrepresentant Bente Stein Mathisen (H) påpeker at covid-19 pandemien har vist hvor sårbare våre samfunn er, og hvor viktig det er med samarbeidet og menneskelig kontakt over grensene. 

– Nå som vi ser en ende på pandemien må vi så snart som det er forsvarlig åpne grensene i nord slik at samarbeid og forbindelser kan gjenopptas, sier hun.

De folkevalgte skal i løpet av konferansen vedta en erklæring som peker på veien videre for Barents-samarbeidet.

Egentlig skulle årets konferanse vært avholdt i Kirkenes, men blir i stedet gjennomført digitalt. Du kan følge konferansen her.

Dette er Barents-samarbeidet

  • Barents-samarbeidet ble etablert gjennom Kirkenes-erklæringen i 1993.
  • Samarbeidet foregår på mellomstatlig nivå gjennom Barentsrådet (Barents Euro-Arctic Council, BEAC).
  • På interregionalt nivå foregår samarbeidet gjennom Regionrådet (Barents Regional Council, BRC).
  • Barentsrådet består av medlemslandene Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og EU-kommisjonen. Ni land har observatørstatus.

Les programmet for konferansen (pdf)

Slutterklæringen (eng. pdf)

Sist oppdatert: 23.06.2021 09:30
: