Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Stortinget.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Stortinget.

Internasjonal dag på Stortinget 22. april

Torsdag 22. april står utenrikspolitikken i fokus på Stortinget. Det blir debatt om regjeringens utenrikspolitiske redegjørelse, fremleggelse av de interparlamentariske delegasjonenes årsrapport og digital mottakelse for det diplomatiske korps.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide kom til Stortinget 19. april for å holde den årlige utenrikspolitiske redegjørelsen, som tar for seg de viktigste trekkene og sakene i norsk utenrikspolitikk. Torsdag 22. april blir det debatt om redegjørelsen i salen. 
 
− Med den årlige utenrikspolitiske redegjørelsen og den påfølgende debatten får Stortinget anledning til å drøfte de mest aktuelle sakene og de store linjene i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Det er viktig for den demokratiske forankringen av utenrikspolitikken, sier leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt.
 

Interparlamentarisk samarbeid

 
I tilknytning til debatten om den utenrikspolitiske redegjørelsen, legges årsrapportene til de ti interparlamentariske delegasjonene frem. Stortinget har ti faste delegasjoner til ulike parlamentarikerforsamlinger.
 
− Gjennom deltakelse i en rekke parlamentarikerforsamlinger, bidrar stortingsrepresentanter til å styrke relasjonene med andre lands parlamenter og skape dialog og samarbeid på tvers av landegrensene, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.
 
Menneskerettigheter, demokrati, forsvarssamarbeid, internasjonal handel, klima og nordisk samarbeid står sentralt blant sakene delegasjonene arbeider med.
 

Mottakelse for det diplomatiske korps

 
Om ettermiddagen 22. april avholdes den årlige mottakelsen for det diplomatiske korps, nå i digitalt format. Både stortingspresidenten og lederen av utenriks- og forsvarskomitéen, Anniken Huitfeldt (A), vil ha dialog med ambassadørene.
 
− Mottakelsen er en viktig møteplass, og jeg vil blant annet benytte anledningen til å fremme betydningen av tillit og solidaritet i forbindelse med internasjonalt samarbeid under den krevende koronasituasjonen mange land er i, sier Trøen.
 
Sist oppdatert: 20.04.2021 10:38
: