Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Åsunn Lyngedal og Kårstein Eidem Løvaas er møteledere for konferansen. Foto: Stortinget.

Åsunn Lyngedal og Kårstein Eidem Løvaas er møteledere for konferansen. Foto: Stortinget.

Europeiske topper samles til konferanse om verdensrommet

Næringsutvikling, nasjonale romlover og satellitter i Arktis er viktige temaer for Den europeiske interparlamentariske romkonferansen mandag 10. mai.

− Arbeidet i forumet har som mål å legge til rette for utveksling av informasjon om romaktiviteter og fremme politikkutformingen i Europa på feltet. Vi ønsker å fortelle våre europeiske kolleger hva vi kan bidra med fra Norge inn i det europeiske romsamarbeidet, sier Kårstein Eidem Løvaas (H), som sammen med kollega Åsunn Lyngedal (A) er møteleder for konferansen.

Næringsminister Iselin Nybø, direktør i Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) Josef Aschbacher og direktør Timo Pesonen i generaldirektoratet for forsvarsindustri og rom i EU-kommisjonen skal holde konferansens hovedinnlegg.  

Ny romlov

Utviklingen av nasjonale romlover er svært aktuelt for Norge i år fordi Stortinget skal vedta en ny romlov.

− Den nye loven skal blant annet berede grunnen for den store utviklingen som nå skjer på romområdet. Private aktører og næringsvirksomhet har kommet mye sterkere på banen. Nye næringer skal etableres og dermed også arbeidsplasser, sier Åsunn Lyngedal (A).

Statens interesser i rombransjen er fremdeles svært sterke. For eksempel er satellitter avgjørende for moderne samfunn, fordi de fleste kommunikasjonstjenester, banker, kart og GPS, avhenger av satellitter. De spiller også en viktig rolle i overvåking og kontroll av for eksempel havområdene, rasfarlige fjell og skogvekst.

Norsk formannskap

Under konferansen skal det deles ut en pris for bærekraftig romvirksomhet. Det vil også bli debatt om satellitter og romvirksomhet i Arktis.

Stortinget har formannskapet for samarbeidet og er vertskap for den digitale konferansen, som samler parlamentarikere og fagfolk fra 12 europeiske land. Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen vil åpne konferansen.

Om Den europeiske interparlamentariske romkonferansen

Det permanente forumet for interparlamentarisk samarbeid i rommet (European Interparliamentary Space Conference), finner sted mellom europeiske parlamenter med interesse for rompolitikk, og ble opprettet i 1999. Norge ble medlem i 2016. Arbeidet i forumet har som mål å legge til rette for utveksling av informasjon om romaktiviteter og å fremme en felles forståelse for viktige temaer innen politikkutformingen i Europa på romområdet.

Sist oppdatert: 06.05.2021 08:48
: