Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vedtak uke 19

I uke 19 har Stortinget blant annet behandlet saker som gjør det enklere å kjøre scooter til hytta, vanskeligere å utnytte au-pairer og å markedsføre pengespill uten tillatelse samt førstegangsvedtatt en teknologinøytral medieansvarslov.

Illustrasjonsfoto av snøscooter. Foto: D Mz/Pixabay.

Illustrasjonsfoto av snøscooter. Foto: D Mz/Pixabay.

Bruk av motorkjøretøyer i utmark

Stortinget har behandlet et forslag fra representanter fra Sp om endring av forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag. Hensikten er blant annet å sikre tilgang til hytter uten brøytet vei. Forslaget fikk tilslutning fra et flertall i Stortinget.

Tiltak mot markedsføring av ulovlige pengespill

Stortinget har mot stemmene fra FrP vedtatt en ny bestemmelse i kringkastingsloven som gir Medietilsynet fullmakt til å hindre eller vanskeliggjøre markedsføring i fjernsyn eller audiovisuelle bestillingstjenester av pengespill som ikke har tillatelse i Norge.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Teknologinøytral medieansvarslov

Stortinget har enstemmig vedtatt en ny, teknologinøytral medieansvarslov som har til formål å legge til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale gjennom å sikre redaksjonell uavhengighet og etablere klare ansvarsforhold for innhold som blir publisert i redaktørstyrte journalistiske medier.

Et enstemmig storting ber regjeringen utrede om medieansvarslovens virkeområde kan utvides til å omfatte nyhetsbyråer som leverer kvalitetskontrollert innhold, og hvordan dette kan gjøres uten å motvirke målet om å sikre et klart ansvarspunkt i mediene, og komme tilbake til Stortinget med sak på egnet vis innen vårsesjonen 2021.

Mot stemmene til A, Sp, SV og MDG har Stortinget vedtatt å be regjeringen sørge for at staten og offentlige organer likebehandler redaktørstyrte journalistiske mediers adgang til arenaer som er av offentlig interesse.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Endringer i utlendingsloven (DNA-testing, utestengelse fra au pair-ordningen mv.)

Stortinget har vedtatt at utlendingsmyndighetene gis hjemmel til å pålegge avleggelse av prøve for DNA-analyse i utlendingssaker der det er nødvendig å fastslå om det eksisterer en familierelasjon. I dag kan myndighetene bare anmode om DNA-test, og ordningen forutsetter således frivillig samtykke fra dem det gjelder.

Videre har Stortinget vedtatt å innføre varig utestengelse fra au pair-ordningen for vertsfamilier som utnytter au pairer. Dette gjelder både når vertsfamilien har brutt vilkårene for au pair-tillatelse, og når en person i vertsfamilien har begått straffbare forhold mot au pairen. Etter gjeldende rett kan det bare ilegges midlertidig utestengelse for slike forhold, med en maksimal varighet på henholdsvis fem og ti år.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Andre saker

Stortinget har også behandlet flere andre saker denne uken, blant annet representantforslag om tiltakspakke for fiskeindustrien , om å beskytte Trænarevet og om forvaltning av bjørnebestanden. Ingen av disse ble vedtatt. En endring i utlendingsloven om utvidet adgang til utvisning ble vedtatt.

 I tillegg har Stortinget behandlet Riksrevisjonens undersøkelse av rovviltforvaltningen og kontroll med forvaltningen av statlige selskaper - 2018.

Sist oppdatert: 08.05.2020 14:33
: