Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vedtak uke 18

I uke 18 har Stortinget blant annet vedtatt å fryse representantenes og regjeringens godtgjørelser inntil videre, behandlet en redegjørelse fra regjeringen om likestilling og mangfold samt to representantforslag og en redegjørelse om ambulansefly.

Helseministerens redegjorde 15. januar i år om situasjonen i luftambulansetjenesten. Bildet er fra hans redegjørelse om korona 10. mars. Foto: Stortinget.

Helseministerens redegjorde 15. januar i år om situasjonen i luftambulansetjenesten. Bildet er fra hans redegjørelse om korona 10. mars. Foto: Stortinget.

Lønnsmoderasjon for høytlønte ledere i staten

Stortinget har behandlet et representantforslag fra medlemmer av Senterpartiet om lønnsmoderasjon for høytlønte ledere i staten.

Stortinget vedtok å be Stortingets presidentskap om å nedsette et utvalg som skal utrede felles prinsipper for godtgjørelse til politikere på alle forvaltningsnivåer. Utvalget skal også evaluere ordningen med Stortingets lønnskommisjon. Utvalget gis en bred sammensetning der også KS er representert.

Inntil saken fremlegges for Stortinget, fryses godtgjørelsene for stortingsrepresentanter og medlemmer av regjeringen på dagens nivå.

Ambulansefly

Stortinget har behandlet to representantforslag fra hhv. representanter fra Senterpartiet og fra Sosialistisk Venstreparti med ulike forslag om å utrede offentlig drift av flyambulansetjenesten. Helseministerens redegjørelse 15. januar 2020 om situasjonen i luftambulansetjenesten har også vært del av behandlingen.

Ingen av forslagene i saken ble vedtatt.

Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet, som utgjorde flertallet ved behandlingen av saken, viser i innstillingen blant annet til at Helse- og omsorgsdepartementet har nedsatt en ekspertgruppe som skal utrede modeller for operativ drift av luftambulansetjenesten, herunder modeller med offentlig/ideell drift. Utredningen skal være ferdig innen utgangen av 2020.

Redegjørelse om likestilling og mangfold i alle sektorer

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja hold likestillingspolitisk redegjørelse for 2020 i Stortinget tirsdag 28. april. Regjeringen er blant annet redd for at økonomiske nedgangstider og strenge covid-19-tiltak kan gå hardt utover menneskerettighetene, ikke minst jenters og kvinners rettigheter.

Redegjørelsen ble debattert torsdag 30. april og det ble vedtatt å be regjeringen kartlegge effekten av koronakrisen på likestillingsfeltet, og komme tilbake til Stortinget med resultater og funn på egnet måte.

Andre saker

Stortinget har også behandlet flere andre saker denne uken, blant annet representantforslag om boligpolitikk og om å omgjøre nasjonale prøver i grunnskolen til utvalgsprøver. Ingen av disse ble vedtatt. 

Den første muntlige spørretimen siden det ble iverksatt korona-tiltak ble gjennomført på onsdag. I tillegg har flere lovvedtak blitt andregangsbehandlet denne uken, blant annet er rekonstruksjonsloven og midlertidig lov om forvaltning av personell i Forsvaret ferdigbehandlet fra Stortinget sin side.

Sist oppdatert: 30.04.2020 14:57
: