Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget er vertskap for stor nordområde-konferanse i Bodø

Parlamentarikere fra EU, Norge, Russland og Island samles i Bodø 19.20. november til Den nordlige dimensjonens parlamentarikerforum. Samarbeid innen transport, miljø, helse og kultur står på dagsordenen.

Illustrasjon: Stortinget.

Illustrasjon: Stortinget.

Les Tone W. Trøens åpningstale

– EU, Island og Russland er viktige samarbeidspartnere for oss, og er våre nærmeste naboer. Vi har felles interesser i mange saker. Samarbeidet innen Den nordlige dimensjon er viktig for å styrke den bærekraftige og økonomiske utviklingen i nordområdene, sier stortingspresident Tone W. Trøen. Hun åpner konferansen tirsdag 19. november.

Den nordlige dimensjon ble opprettet i 1999 for å knytte EU tettere til det regionale samarbeidet i nordområdene. Samarbeidet foregår gjennom konkrete prosjekter og ekspertsamarbeid innen temaene miljø, helse, transport og kultur.

Til konferansen kommer blant andre samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, visepresident Othmar Karas fra Europaparlamentet og visepresident Olga Epifanova fra Statsdumaen i Russland. I anledning 20-årsjubileumet for Den nordlige dimensjon kommer den tidligere finske statsministeren Paavo Lipponen, som var initiativtaker Den nordlige dimensjon. Fra Stortinget deltar også representanter fra Nordisk råds delegasjon og fra Stortingets delegasjon til det arktiske parlamentarikersamarbeidet.

– Internasjonalt samarbeid i nord er først og fremst om menneskene som bor der. Vi skal legge til rette for at folkene i nord kan skape gode samfunn og kontakt på tvers av landegrensene. Da må vi blant annet ta tak i felles miljøproblemer og planlegge på tvers av landegrensene for tog og veier, sier Eirik Sivertsen, som leder Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid.

Stortingspresident Tone W. Trøen holder åpningstalen under konferansen. Foto: Stortinget.

Stortingspresident Tone W. Trøen holder åpningstalen under konferansen. Foto: Stortinget.

Transportsamarbeid, maritim sikkerhet, miljøsamarbeid og bærekraftig turisme i nordområdene er blant temaene som blir tatt opp under parlamentarikerforumet. Tiltak mot antibiotikaresistens blir også et viktig punkt på agendaen onsdag. Forumet skal vedta et sluttdokument som vil bli sendt til medlemslandenes regjeringer og berørte organisasjoner på nasjonalt og regionalt nivå.

Sist oppdatert: 19.11.2019 12:44
: