Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Delegasjonen med Vietnams vise-utenriksminister Bui Thanh Son. Foto: Stortinget.

Delegasjonen med Vietnams viseutenriksminister Bui Thanh Son. Foto: Stortinget.

Stortinget fremmet handel i Vietnam og Filippinene

Leder og nestleder i Stortingets EFTA og EØS-delegasjon deltok 2.–7. oktober i et EFTA-parlamentarikerbesøk til Manila og Hanoi. 

Formålet med besøket var å støtte opp under pågående frihandelsprosesser med begge land, og med dette gi EFTAs arbeid med frihandel en viktig parlamentarisk dimensjon.

Asia og ASEAN er en prioritert region for EFTA. Frihandelsavtalen med Filippinene, som ble signert i Bern i april i år, og de pågående frihandelsforhandlingene med Vietnam, inngår i et omfattende arbeid i regionen, som også omfatter frihandelsavtaler med Sør-Korea, Hongkong og Singapore, og frihandelsforhandlinger med Malaysia og Indonesia.

Filippinene

I Filippinene var formålet å fremme ratifisering av den nylig inngåtte frihandelsavtalen. Forhandlingene ble konkludert etter bare fem forhandlingsrunder over et drøyt år. Dette representerte en usedvanlig rask og positiv prosess, og resulterte i en meget omfattende og ambisiøs avtale.

Avtalen avventer nå ratifisering i alle land. I Norge er en samtykkeproposisjon forventet oversendt Stortinget mot slutten av 2016, eller tidlig 2017. Det blir da behandling på Stortinget første halvdel av 2017.

Delegasjonen med senatspresident Aquilino Pimentel II og andre senatsmedlemmer på Filippinene. Foto: Stortinget.

– I en periode med store endringer på Filippinene var det ekstra viktig for oss å ha møter med kolleger i Kongressen i Manila. Dette for å minne om viktigheten av den nylig inngåtte frihandelsavtalen for begge parter, og ratifiseringen av denne. På det stadiet i prosessen avtalen nå befinner seg, spiller de nasjonale parlamentene en avgjørende rolle. Besøket var derfor av stor betydning. Dette ble bekreftet av presidenten i det filippinske Senatet, som takket EFTA-delegasjonen for å ha satt ratifisering av avtalen høyere på agendaen på Filippinene, sier Svein Roald Hansen (A), leder for Stortingets EFTA og EØS-delegasjon.

Vietnam

Med Vietnam har EFTA forhandlet om en frihandelsavtale i litt over tre år. Etter en pause i forhandlingene håper man nå å komme i gang igjen og ferdigstille en omfattende avtale så raskt som mulig. Dette er spesielt viktig siden Vietnam i mellomtiden har konkludert avtaler med EU og med USA, Japan og ni andre partnere i Stillehavsregionen (TPP).

Svein Roald Hansen med visepresidenten i Vietnams nasjonalforsamling, Phung Quoc Hien. Foto: Stortinget.

– I møter med parlamentet, viseutenriksminister og visehandelsminister i Hanoi understreket vi det store potensialet for økt handel og samarbeid med Vietnam, og at en frihandelsavtale vil være meget positivt for nettopp dette. En avtale vil gi et mer stabilt rammeverk for vårt samarbeid og bidra til å integrere EFTA og Vietnam ytterligere i den globale verdikjeden. Dette budskapet ble meget godt mottatt av våre partnere i Hanoi, sier Gunnar Gundersen (H), nestleder for Stortingets EFTA og EØS-delegasjon.

– Vietnam har gjort et imponerende arbeid det sist tiåret med å integrere sin økonomi og handel globalt og regionalt, gjennom WTO, bilaterale frihandelsavtaler, ASEAN, og TPP. Dette er inspirerende for oss, og åpner også nye muligheter i en frihandelsavtale mellom EFTA og Vietnam, avslutter Svein Roald Hansen.

EFTA-delegasjonen

EFTA-parlamentarikerdelegasjonen bestod av 10 parlamentarikere fra Island, Liechtenstein, Norge og Sveits. Den ble ledet av Svein Roald Hansen, leder for den norske delegasjonen (A). Fra Stortinget deltok også Gunnar Gundersen (H), nestleder i Stortingets EFTRA- og EØS-delegasjon.

Stortingets EFTA og EØS-delegasjon.

Sist oppdatert: 10.10.2016 13:50
: