Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Konferansens vertskap fra utenriks- og forsvarskomiteen sammen med fungerende sjef i Sjøforsvaret, Flaggkommandør Thomas Wedervang. Foto: Marinen.

Forsvarskomiteer i Bergen 22.–23. mai

Forsvarskomiteene i de nordiske, baltiske og det polske parlamentet møtes årlig for å drøfte forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål. 

Stortingets utenriks- og forsvarskomité var i år vertskap for møtet, lagt til Bergen 22.–23. mai. 

Det deltok omkring 25 parlamentarikere fra Danmark, Sverige, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen og Norge. Utenriks- og forsvarskomiteen hadde valgt Bergen som vertsby for konferansen, hovedsakelig fordi Sjøforsvarets hovedbase, Haakonsvern, ligger her.

For Stortinget som vertskap for konferansen var det naturlig å fokusere på havområdene i nord og relasjonen til Russland samt vise deltakerne noen av Forsvarets sentrale kapasiteter, med vekt på Sjøforsvaret.

KNM Fridtjof Nansen

På programmets første dag besøkte parlamentarikerne Haakonsvern orlogsstasjon og fregatten KNM Fridtjof Nansen. Vernepliktige og offiserer om bord på fregatten viste med stor entusiasme de besøkende rundt på fartøyet, mens fartøyet var seilte ut Bergensfjorden. Deltakerne fikk også orienteringer fra blant annet fungerende sjef for Sjøforsvaret, sjef Kystvakten og sjef Marinen.

Om bord på fregatten KNM Otto Sverdrup ble komitémedlemmene orientert om spesialstyrkene av sjefen for Forsvarets spesialstyrker, samt gitt en demonstrasjon av Marinejegerkommandoens kapasitet og utstyr.

På konferansens dag to var det orienteringer og diskusjon med innledninger av blant annet forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og en analytiker fra Etterretningstjenesten. Sivile forskere belyste nordområdespørsmål, regionalt forsvarssamarbeid, forholdet til Russland og Norges erfaringer med kjønnsnøytral verneplikt. Parlamentarikerne diskuterte temaene med stort engasjement.

Erfaringsutveksling og diskusjon

Formålet med de årlige møtene er å utveksle erfaringer og diskutere relevante problemstillinger knyttet til det forsvarspolitiske området samt styrke forbindelsene mellom forsvarskomiteene i de nordiske, baltiske og det polske parlamentet.

Den polske forsvarskomiteen er vertskap for det neste møtet i dette formatet, som finner sted i Szczecin, Polen, våren 2018.

Fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité deltok komiteens leder Anniken Huitfeldt (AP), 1. nestleder Øyvind Halleraker (H), 2. nestleder Christian Tybring-Gjedde (FrP), Kåre Simensen (AP) og Regina Alexandrova (H).

Komitéleder Anniken Huitfeldt kommenterer konferansen på Facebook
Se bilder fra konferansen på Flickr

 

Konferansedeltagerne sammen med representanter fra Sjøforsvaret og spesialstyrkene om bord på KNM Fridtjof Nansen. Foto: Marinen.Konferansedeltagerne sammen med representanter fra Sjøforsvaret og spesialstyrkene om bord på KNM Fridtjof Nansen. Foto: Marinen.

Sist oppdatert: 26.05.2017 14:53
: