Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Støtte til et skjørt demokrati

Første visepresident Marit Nybakk reiste mandag 2. november på offisielt besøk til Tunisia. Her skal hun blant annet møte den tunisiske dialogkvartetten, som vil bli tildelt Nobels fredspris i desember.

Stortingets første visepresident Marit Nybakk. Foto: Terje Heiestad/Stortinget.

Bakgrunnen for reisen er et mål om styrke samarbeidet mellom det tunisiske parlamentet og Stortinget.

– Tunisia er det ene landet i Midtøsten som gjennomgikk den arabiske våren og hvor den demokratiske utviklingen går i riktig retning. Stortinget har et ansvar for å støtte parlamenter i unge demokratier, derfor er denne reisen viktig, sier Nybakk.

Siden revolusjonen i 2011 har Tunisia tatt mange viktige skritt på veien mot å bli et fullverdig demokrati. Det er avholdt frie valg, en ny grunnlov med sentrale demokratiske rettighet er på plass, og ikke minst har kvinners rettigheter blitt langt bedre.

Dialogkvartetten og kvinnelige parlamentarikere

Når Marit Nybakk nå reiser til Tunisia på offisielt besøk, er en rekke ulike møter blant programpostene. Hun skal møte den tunisiske dialogkvartetten, statsministeren, den tunisiske parlamentspresidenten og ha møter med flere av statsrådene i den tunisiske regjeringen.

Den tunisiske dialogkvartetten kom sammen sommeren 2013 da demokratiseringsprosessen sto i fare for å bryte sammen som følge av politiske drap og omfattende sosial uro. Kvartetten lyktes med å etablere et alternativ og en plattform da landet sto overfor en stor politisk krise.

Nybakk har lagt vekt på at det er viktig med et eget møte med kvinnelige parlamentarikere.

– At kvinner deltar aktivt på alle samfunnsområder er essensielt for å skape økonomisk vekst, stabilitet og sosial utvikling, sier Nybakk.

Støtter barneombudet

Tunisia har i dag ikke etablert et barneombud. Det norske barneombudet har lenge bistått de tunisiske myndighetene med tanke på å etablere denne institusjonen, og er på plass i Tunisia samtidig som Nybakk. Både barneombudet og Nybakk deltar i en paneldiskusjon i det tunisiske parlamentet der dette er tema.

– Et barneombud sikrer at barns rettigheter settes på den politiske agendaen. Det norske barneombudets arbeid for å få denne institusjonen på plass også i Tunisia har min fulle støtte, sier Nybakk. 

Sist oppdatert: 02.11.2015 10:19
: