Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Første visepresident Marit Nybakk i samtale med Tunisias statsminister Habib Essid. Foto: Stortinget.

Nobels fredspris viktig for Tunisias omdømme

Styrkede bånd mellom Stortinget og det tunisiske parlamentet, og den skjøre demokratiutviklingen i landet, sto på agendaen under Marit Nybakks offisielle besøk til Tunisia  2.–5. november.

 Utdelingen av Nobels fredspris i Oslo er en viktig anledning til å fremme Tunisias omdømme internasjonalt etter et krevende år, fremhevet Nybakk, første visepresident i Stortinget, til tunisiske samtalepartnere i Tunis.

Styrkede bånd mellom Stortinget og det tunisiske parlamentet, og den skjøre demokratiutviklingen i landet, sto på agendaen under Marit Nybakks samtaler med parlamentspresident Mohammed Ennaceur og statsminister Habib Essid i Tunis 3. november. Formålet med det lenge planlagte besøket var å styrke relasjonene med det tunisiske parlamentet og invitere til økt dialog om reformprosessen i Tunisia.

– Stortinget er beredt til en fortsatt erfaringsutveksling med det tunisiske parlamentet om den omfattende reformprosessen landet nå står overfor, fremhevet Nybakk.

Nybakk inviterte parlamentspresident Ennaceur til Oslo som et ledd i den videre dialogen mellom Stortinget og den tunisiske nasjonalforsamlingen. Ennaceur bemerket at Tunisia ønsker å lære fra gode internasjonale eksempler som Norge.

Bedret sikkerhetssituasjon

– Tunisias nye grunnlov er et meget godt resultat fra en imponerende reformprosess de siste årene, sa Nybakk i møte med statsminister Habib Essid.

Essid påpekte at Tunisia har hatt god fremgang i den første fasen med demokratisk endring av landet. Samtidig står man nå overfor en lengre prosess for å sikre sosial, økonomisk og sikkerhetsmessig stabilitet. Gjennom et omfattende reformprogram de neste fem årene vil man legge til rette for økte investeringer i landet.

På spørsmål fra Nybakk om sikkerhetssituasjonen i Tunisia uttrykte Essid at grensen til Libya nå var relativt godt kontrollert etter en krevende periode knyttet til konflikten i nabolandet.

Norske erfaringer viktige for menneskerettigsarbeid i Tunisia

Opprettelsen av en nasjonal institusjon for menneskerettigheter knyttet til det tunisiske parlamentet sto også sentralt i Nybakks program. Nybakk innledet sammen med det norske barneombudet, Anne Lindboe, i en offentlig høring om barns rettigheter i opprettelsen av en ny og uavhengig tunisisk menneskerettighetsinstitusjon.

Nybakk la i sin innledning vekt på lærdommer fra den norske kvinnekampen og hvordan Norge har håndtert mange av de utfordringene Tunisia står overfor, gjennom systemet av ombudsordninger.

Les også

Støtte til et skjørt demokrati

Sist oppdatert: 04.11.2015 13:39
: